Ammende villas esineb muusikaline maailmarändur

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jason Carter mängib omapärast harf-kitarri.
Jason Carter mängib omapärast harf-kitarri. Foto: PP

Sel laupäeval, 24. septembril esineb Pärnu Ammende villas Inglismaalt pärit muusikaline maailmarändur Jason Carter, kes esitleb Eestis oma 16. sooloalbumit.

Carter alustas elektrikitarristina, kuid tema rokikarjäär lõppes koos 1980ndatega. Sedamööda, kuidas süvenes huvi kaugete maade ja väärikate traditsioonide vastu, tekkis kirg katsetada eri stiile, eksootilisi helilaade ja vaba häälestust. Suurepärase flamenkokitarri ehitas tema tarvis Hispaania meister Antonio Montero, Iraanis valmistatud udi kinkis talle Saudi Araabia kultuuriminister. Armastus nende kahe pilli vastu kestab, kuid viimaste aastate vaieldamatu lemmik ja inspiratsiooniallikas on suursugune harf-kitarr, mille professionaalsel tasemel mängijaid leidub Õhtulehe andmeil maailmas vaid 20-30.

Seda pilli ja live-elektroonikat esitab Carter sel laupäeval Pärnus.

Carteri looming on unikaalne sulam ajast ja ruumist ja teel kohatud inimeste elurõõmust ning maailmavalust. Tema looming on maailmakogemusest sündinud muusika ja sellisena on see ka tajutav – lugematutest mõjudest läbi põimunud ja emotsioonidest tulvil.

“Tean, kuidas lehkavad Mumbai agulid, olen pühkinud oma silmist tolmu Kabulis, oodanud metroos Pyongyangis, palvetanud Buhhaara mošeedes ja Maputo kirikutes, mänginud kitarri Mehhiko tequilabaarides, vaielnud Pakistani äärmuslastega, seisnud keset Lapimaa avarusi ja raputanud printside ja maailma liidrite käsi,” on Carter öelnud.

Seekordsel Eesti ringreisil “Maailm luubis 2011” esitleb Carter oma viimast, arvult 16. sooloalbumit, millel akustilist harfi-kitarri saadavad ohtratest elektroonilistest efektidest koosnevad „orkestratsioonid“. Reisidelt üles nopitud „maailmaluubid ja biidid“ sisaldavad nii lühemaid kui pikemaid vokaalkatkeid, mis annavad kavale hoopis laiema mõõtme. Nagu ikka, on omal kohal palju käinud-näinud muusiku mahlakad pajatused ja naljakad lood maailma veidrustest, mis muusikat muheda huumoriga vürtsitavad.

Varemgi Eestis kontserte andnud Carter on pikemalt elanud Londonis, Dubais, Kopenhaagenis ja Helsingis. Praegu asub tema kodu Lõuna-Prantsusmaal Nîmes’is.

Tegu on tõelise maailmaränduriga, kes on viimase 20 aasta jooksul esinenud enam kui 70 riigis, sealhulgas Usbekistanis, Afganistanis, Pakistanis, Põhja-Koreas ja Põhja-Iiri kriisipiirkonnas. Ta on saatnud staare suurtel lavadel ja musitseerinud beduiinide ja pärlipüüdjatega lõkketule valgel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles