Eesti ja Venemaa vahel kehtib uus pensionileping

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Internet

Pühapäevast on inimestel, kes on kogunud pensionistaaži nii Eestis kui Venemaal, õigus taotleda pensioni määramist või varem määratud pensioni ümberarvestust, andis teada sotsiaalministeerium.

Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni vahelise uue pensionilepingu kohaselt määravad ja maksavad pensioni mõlemad lepingupooled, sõltumata sellest, kumma riigi territooriumil isik elab. Teisest riigist pensioni saamiseks on vaja, et inimesel oleks selles riigis vähemalt aasta pensionistaaži.

Pensioni suurus arvutatakse proportsionaalselt: mõlemad riigid maksavad pensioni oma territooriumil omandatud pensionistaaži alusel vastavalt oma õigusaktidele.

Uue lepingu jõustumisel jätkatakse varem määratud pensionide maksmist. Kellelgi ei ole kohustust taotleda selle ümberarvutamist, küll on õigus seda taotleda.

Kui pensionisaaja ei ole kindel, ega uue lepingu järgi määratud pension ole suurem seni saadavast, on tal õigus taotleda algset arvestust lepingu alusel. Kui arvestusest selgub, et lepingujärgne pension osutub suuremaks, võib inimene esitada taotluse pensioni määramise või varem määratud pensioni ülevaatamise kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles