Video ja galerii: sügistorm murdis puid, uputas rannaäärseid alasid ja võttis linnalehmad veevangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tormiga tõusnud veetase küündis kella 18.50 ajal Pärnus veidi üle 130 sentimeetri üle keskmise. Üle kallaste tõusnud merevesi on jõudnud rannahooneni, tunginud Rannaparki ja paiguti ujutanud üle jõe ääres lookleva Jaansoni raja.

Vesi tõusis veidi enne kella 18 veidi üle 140 sentimeetri üle keskmise ja hakkas seejärel alanema. Kella 19.20 ajal oli Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi andmete järgi veetase Pärnus 128 sentimeetrit keskmisest kõrgem.

Pärnus on veetõusu kriitiline piir 160 sentimeetrit üle keskmise. Rannaparki jõuab meri, kui veetase ületab keskmist 130 sentimeetriga.

Need veetaseme mõõtmisandmed on avaldatud Balti keskmise (BK 77, Kroonslinna null) järgi. Selle aasta alguses muutus Eestis veetaseme mõõtmisel kõrgussüsteem ehk kasutusel on Euroopa kõrgussüsteem (EH2000, mille aluseks on Amsterdami null), mille järgi on kriitiline piir 20 sentimeetrit kõrgemal. 

Vana-Pärnus jäid pärastlõunal veevangi rannaniitu puhtaks nosivad linnalehmad. MTÜ Pärnu Rannaniidu juhi Siim Suitsmardi sõnutsi on ligemale 30pealine kari vee ja piideaia vahel alal lõksus. Ohtu neile siiski ei ole, sest lehmad on veidi kõrgema koha peal.

Loomad kogunesid Pärnu sadama territooriumi ühte serva aia äärde ja sadamatöötajad tõmbasid aia maha, et lehmad kuivale maale ja edasi juba omaniku hoole alla pääseksid.

„Sõidame just aedadega sinna. Ehk õnnestub veised sadama territooriumile ajada, et saaks nad auto peale ja koju Põlendmaale sõidutada," kõneles Suitsmart.

Kella 17 paiku oli veisekari sadama külje all kõrguvate palgivirnade juurde aetud ja omanikud karjatasid neid auto peale.

Suitsmart märkis, et 14 veist, kes asuvad veepuhastusjaama taga, tormiohus pole, sest seal vesi kõrgele ei tõuse.

Mai rajoonis veiseid karjatav Silver Visnapuu kinnitas, et tema kari tormi tõttu ohus pole. „Hakkasime juba eile tormiks valmistuma ja tänaseks on kari kokku kogutud ja sõidutame nad koju Võrumaale,” lausus ta.

Pärastlõunaks oli häirekeskus saanud paarkümmend väljakutset teedele murdunud puude kohta. Puid oli kukkunud ka ühele majale ja elektriliinidele.

Kella 15 ajal puhus Pärnus edelatuul 14 ja puhanguti 23 meetrit sekundis. Kihnus oli tuule kiirus 19 ja puhanguti 25 meetrit sekundis. Veetase on tõusnud 132 sentimeetrit üle keskmise. Elektrita on jäänud maakonnas üle 4500 majapidamise.

Kella 14 ajal puhus Pärnus edelatuul 10 meetrit sekundis ja iiliti ligikaudu 21 meetrit sekundis. Vesi oli Pärnus tõusnud kella 14 ajal 116 sentimeetrit keskmisest kõrgemale.

Kella 13 ajal puhus Pärnus edelatuul iiliti 22 ja Kihnus 25 meetrit sekundis. Merevesi oli kella 13.30 ajal Pärnus tõusnud 111 sentimeetrit keskmisest kõrgemale.

Liivi lahe põhjaosas ulatub edelatuule tugevus 14, kohati 23 meetrini sekundis. Pärastlõunal tugevneb tuul 19 meetrini, puhanguti 28 meetrini sekundis, õhtul pöördub tuul läände ja loodesse.

Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi mõõtmised näitavad, et merevee tase Pärnu sadamas tõusis kella 11ks 79 sentimeetrit üle keskmise. Kella 12ks oli vesi kerkinud 90 sentimeetrini, mis ületab prognoosi 20 sentimeetriga.

Ennelõunaks eemaldati keskrannast pingid ja riietuskabiinid. Kella 12.30ks oli meri jõudnud rannahooneni. Samuti ulatub vesi üle Pilli ja 4. Jõe vahelise tänava Jaansoni raja. 

Tugeva tuule tõttu võib esineda häireid reisiparvlaev Kihnu Virve väljumisel Kihnust Munalaidu kell 16.15 ja Munalaiust Kihnu kell 17.45. Samuti lükati jahtklubi Saku Kesknädalaring 3. oktoobrile. 

Päästeameti nõuanded 

  • Soovitame inimestel tormi ajal püsida siseruumides. 
  • Autoga sõitmist võiks vältida, kuid kui sõita on tingimata vaja, tuleks auto kindlasti tankida ja  võtta kaasa mobiiltelefon. 
  • Alati tuleb tormiga valida sobiv sõidukiirus, sest teel võib olla takistusi.  
  • Tugeva vihmaga tuleks peatuda ja lülitada autol sisse ohutuled. 
  • Eemale tuleb hoida mahalangenud elektritraatidest, neist tuleks teatada Eesti Energia valvenumbril 1343 ja informeerida häirekeskust telefonil 112.

Andmed: Maris Moorits / Lääne päästekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles