Häädemeeste taotleb riigi eriplaneeringu lõpetamist

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste vallavanem Karel Tölp kutsus enne hääleust Saarde volinikke põhjalikult kaaluma, mis tingimustel toetada oma territooriumil riigi eriplaneeringut.
Häädemeeste vallavanem Karel Tölp kutsus enne hääleust Saarde volinikke põhjalikult kaaluma, mis tingimustel toetada oma territooriumil riigi eriplaneeringut. Foto: Kuvatõmmis

Eile saatis Häädemeeste vald Eesti valitsusele kirja, andes teada, et toetab tselluloositehase uuringuid Läänemeres ja Pärnu jões, ent peab õigeks rajada vabrik kohaliku omavalitsuse eriplaneeringuga, et vallal säiliks suurem otsustusõigus.

Häädemeeste vallavanem Karel Tölp seletas, et uuringute tegemiseks ei ole vaja senist Tartu-Viljandi kohta käivat riigi eriplaneeringut mujale laiendada. „Meie hinnangul saab uuringuid teha ilma, et planeering oleks algatatud,“ sõnas ta, märkides, et pärast teadustöö lõppu saaks valida sobiva planeeringuliigi.

Tölp möönis, et arendajale ehk OÜ Est-For Investile on sellisel juhul risk suurem. Vald ei pruugi mitu aastat kestva uurimistöö järel ehitusega nõustuda. „Kõige kindlam tema (Est-Fori, toim) jaoks on riigi eriplaneering, siis on igal juhul kindel, et ta saab selle ehituse,“ kõneles Tölp, kelle hinnangul arendaja sel põhjusel just seda planeeringuliiki peale surub.

„Meie ülesanne on elanikke kaitsta,“ kinnitas vallavanem, kelle sõnutsi on peamine, et omavalitsus ise otsustaks, kas tehas tuleb ja mis tingimustel. „Igal juhul peame saama ise sõna sekka öelda, selle asemel et hiljem kohtus vaielda.“

Sestap seisab Häädemeeste pöördumises valitsusele palve lõpetada mullu 12. mail algatatud riigi eriplaneering puidurafineerimistehase kavandamise kohta.

Allakirjutanud Tölp ja Häädemeeste volikogu esimees Andrus Soopalu juhivad veel tähelepanu, et tselluloositehast puudutava päevakorrapunkti menetles Saarde vallavolikogu seadusvastaselt, kuna avalikkusel ei võimaldatud volikogu istungil osaleda. Kohale tulnud külalised saadeti enne hääletamist saalist välja.

„Hääletust ei saa keegi kinniseks määrata,“ väitis Tölp. Ta pakkus, et puudutatud isikutel tuleb Saarde vallavolikogule vaie esitada. Kui vaiet ei rahuldata, siis kohtusse pöörduda. Kohus kaalub, kas protseduurireeglite rikkumisel oli oluline roll ja kas sellest midagi sõltus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles