Isehakanud peaminister presidendi ülesannetes (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mathieseni elule ja tegevusele pühendatud stend.
Mihkel Mathieseni elule ja tegevusele pühendatud stend. Foto: Mailiis Ollino

Kunagisele Eesti eksiilvalitsuse liikmele Mihkel Mathiesenile püstitatud mälestuskivid on külvanud rahva hulgas omajagu segadust. Nimelt selgub kivi tekstist, et Mathiesen oli 1992–2003 peaminister presidendi ülesannetes. Teadupoolest olid Eesti valitsusjuht ja president sellel ajal hoopis teised inimesed. Kõigepealt: kes oli Mihkel Mathiesen?

Ta oli sündinud 27. oktoobril 1918 Are vallas ja suri 28. novembril 2003 Stockholmis. Mathiesen lõpetas algkooli Sindis ja seejärel Pärnu poeglaste gümnaasiumi. Oli ärksa loomu ja hea sulega, mida kinnitab võistlustöö “Sindi” eest saadud teine auhind.

Veel olulisem: noormehe kirjatöö ilmus Turismi Teatajas (1937 nr 6 ja 1938 nr 1).

1937–1943 omandas Mathiesen insenerihariduse Tallinna tehnikaülikoolis ja põgenes punaväe eest 1944 septembris perega Rootsi.

1983 jäi Mathiesen pensionile ja valiti Eesti rahvusnõukogu esimeheks, kellena tegutses 1988. aastani. Peale selle oli ta Stockholmis ilmunud ajalehe Teataja vastutav väljaandja 13. oktoobrini 1992, mil astus ametist tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles