Pärnus on legende kaotatud, taas leitud ja uusi loodud

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninga hobuse kabjaraud Rüütli 23 maja katusel tuletas meelde, et vanad lõbusad linnalegendid hakkavad Pärnus ununema.
Kuninga hobuse kabjaraud Rüütli 23 maja katusel tuletas meelde, et vanad lõbusad linnalegendid hakkavad Pärnus ununema. Foto: Mailiis Ollino

Üks kaotatud legende Pärnus seisab Mohri maja (Rüütli 23) paraadukse kohal metallvarda otsas katusel. See on kabjaraud, mis olla valla pääsenud, kui Rootsi kuningas Karl XII läbi Pärnu ratsutas.

Karl väisas Pärnut põhjasõja ajal 1700. aastal, kui ta Narva alla venelaste vastu sõdima tõtates randus laevaga siinses sadamas.

Kõrget külalist kandnud ratsu kabjaraud jäänud vedelema sillutisele uue turu juures otse kaupmees Mohri maha ees, kust see üles korjati ja kalli meenena maja seinale kinnitati. Hilisemate ümberehituste käigus rändas kabjaraud maja katusele metallvarda ­otsa, andes põhjust turistidele giidide näpunäite peale Rüütli tänaval pea kuklasse ajada.

Aga põgusast küsitlusest 20–30aastaste pärnakate hulgas selgus, et seda lõbusat kuninga hobuseraua lugu kodulinnas enam ei teatagi. Võib-olla see­pärast, et olla kindlaks tehtud: ­nimetatud kabjaraud pärineb 19. sajandist ja on ersats. Ometi ei muuda see olematuks lõbusat lugu siin kuningat kandnud ja oma kabjaraua kaotanud hobusest, kelle sepis-sussi on 318 aastat reliikviana alles hoitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles