Riigikogu kiitis heaks Tõstamaa perearsti järgi ristitud seaduse

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu kiitis täna heaks seaduse, mis annab perearstidele õiguse tegelda eriarstiabi diagnostikaga ja kasutada kiirgusseadmeid. Seadusmuudatust on nimetatud Tõstamaa perearsti Madis Veskimäe eelnõuks.
Riigikogu kiitis täna heaks seaduse, mis annab perearstidele õiguse tegelda eriarstiabi diagnostikaga ja kasutada kiirgusseadmeid. Seadusmuudatust on nimetatud Tõstamaa perearsti Madis Veskimäe eelnõuks. Foto: Urmas Luik

Riigikogu võttis täna vastu seaduse, mis annab perearstidele õiguse tegelda eriarstiabi diagnostikaga ja kasutada kiirgusseadmeid.

Seadusemuudatus annab vastava kvalifikatsiooniga perearstile õiguse osutada oma tegevusloa raames kaht radioloogiateenust: teha röntgeniülesvõtteid ja sonograafilisi uuringuid. Selleks peavad olema täidetud kiirgusseaduse alusel kehtestatud nõuded.

Seadusemuudatus ei kohusta perearste osutama diagnostikateenuseid, kuid annab selle võimaluse neile, kellel on vastav väljaõpe, vastav varustus ja kes seda ise soovivad.

Seadusemuudatust on nimetatud Tõstamaa perearsti Madis Veskimäe eelnõuks. Tõstamaa tervisekeskus pälvis 2016. aasta juunis üleriigilise tähelepanu, kui keskkonnainspektsiooni ja tervise- ja keskkonnaameti inspektorid lülitasid välja sealse röntgeniaparaadi. Põhjusel, et seaduse järgi polnud peretohtril õigust sellega töötada.

Seepeale algatasid kolm Pärnumaa rahvasaadikut ja üks Viljandimaa esindaja riigikogus seaduse muudatuse eelnõu, mis laiendab perearstide õigusi nii, et neil on võimalik tegelda eriarstiabi esmase diagnostikaga ja kasutada kiirgusseadmeid.

"Perearstid said nüüd võimaluse osutada radioloogiateenuseid röntgeniülesvõtete ja sonograafiliste uuringute mahus. Senini oli seadusandlus välistanud sisulise diagnostika meditsiini esmatasandil ehk siis perearstikeskustes," kommenteeris sotsiaalkomisjoni esimees ja seaduse üks algatajaid Helmen Kütt.

Küti sõnutsi aitab see pikalt oodatud muudatus perearstidel paremini inimesi ravida, kuna osa uuringuid saab kohapeal ära teha. "Just maal elavad patsiendid hoiavad aga kokku aega ja raha, kuna nad ei pea ühe röntgeniülesvõtte pärast suuremasse keskusesse sõitma." Kütt loodab, et riigikogu otsus aitab lühendada ravijärjekordi ning tagada, et patsient oleks õigel ajal õiges kohas.

"Kaks kolmandikku erakorralise meditsiini osakondade ja kitsama erialaspetsialistide patsientidest on täna need, kes võiksid saada head arstiabi kodulähedasest perearstikeskusest," märkis Kütt.

Küti kinnitusel on täiesti alusetud hirmud, nagu võiks perearstide rolli laiendamine patsiente ohustada.

"Kui on täidetud nõuded uuringu valikule, ruumile, aparatuurile, personali koolitusele ning toimub koostöö radioloogiga ja uuringud arhiveeritakse pildipangas, siis on tagatud nii kvaliteet kui ohutus. Arstil on suur vastutus patsiendi ees ja esimene reegel on mitte kahjustada patsienti," selgitas Kütt.

Tema sõnul ei saa ega tohigi olla vahet, kas röntgenikabinet asub Tartus või suuremas maa-asulas, sest nõuded on kõigile samad. Samas ei teki ühelegi perearstile kohustust tegeleda radioloogiliste uuringutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles