Metsapoole muuseum viib õpilased oma vanemate lapsepõlve

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste vallas on Metsapoole põhikoolil oma muuseum, mille sisus­tamine püsib aja­looõpetaja Artur Taluste algatusel.
Häädemeeste vallas on Metsapoole põhikoolil oma muuseum, mille sisus­tamine püsib aja­looõpetaja Artur Taluste algatusel. Foto: Urmas Luik

Metsapoole muuseum viib õpilased kaugemalegi kui oma vanemate lapsepõlve, lausa Eesti Vabariigi algusesse, otsapidi tsaariaegagi, annab aimu külakoha minevikust ja ajalooõpetaja Artur Taluste vaimustusest ning püsib tema teadmistel.

Kunagised põhikooli lõpetajad, eriti poisist meheks sirgunud, on hämmingus, kui leiavad tööõpetuse ruumidest mitme kümnendi väljapaneku köögist elutoani, majapidamisriistadest koolitarveteni.

Siinsamas klassitoaks sisustatud ruumis võib põliskohalik õpetaja Taluste rääkida kunagisest liivlastega asustatud muinasmaakonnast ja sellest, et Metsapoole on eestistatud liivi nimest Mõtsa Püol ja Henriku Liivimaa kroonikas kohanimest Metsepole. Küla moodustati 1977. aastal Ikla asundi ja asunduse ning Murru küla osadest. Kool sai Metsapoole nime 1935/36. õppeaastal, varem oli see Dreimanni algkool. Nii et kooliharidust on Metsapoolel järjepidevalt antud 166 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles