Kui Kuldne Kodu poolsada aastat tagasi valmis sai, oli see moodsa arhitektuuri tippehitis. Ringlesid jutud, et seal on korterites laemaalid

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Kuldse Kodu esine on Pärnumaal esimene koht, kuhu paigaldati läbipaistvate paneelidega mürasein.
Kuldse Kodu esine on Pärnumaal esimene koht, kuhu paigaldati läbipaistvate paneelidega mürasein. Foto: Ants Liigus

Pärnusse Ehitajate tee rajamine on mulle kui noorema põlve räämakale lahutamatult seotud Kuldse Kodu kompleksiga. Vikipeedia annab Kuldse Kodu sünniaastaks 1972. Aasta hiljem läksin Rääma kooli ja mingi aja möödudes kolis klassiõde Kärt korterisse Kuldses Kodus. Olime põnevil, sest sellest majast räägiti imejutte. Mäletan, et üks klassivendadest küsis: kas on tõsi, et seal on korterites laemaalid?

Umbes samast ajast pärinevad esimesed killud uuest teest, mida nõukogude ajale kohaselt ehitati pikkamööda. Uus tee lõikas läbi Rääma inimeste heina- ja karjamaad. Seni oli raba poole viinud Kirsi tänava pikendus, mis möödus tollal veel noorest ja arenevast suvilarajoonist, et kuskil kohtuda Savi tänavaga.

Mäletan, et Ehitajate tee oli kaua kaetud vaid jämeda killustikuga, millel liikudes pidi ettevaatlik olema. Ehitajate tee ja Lille tänava vahelisel alal üritasid räämakad hoida traditsioonilist elustiili: seal sõid äärelinna viimased lehmad.

Vikipeedia andmetel sai ­Ehitajate tee ametlikult nime 1985. aastal. Selleks ajaks oli asfaldi alla pandud tee olnud juba aastaid kasutuses. Kui kõrval polnuks Räämat, võinuks arvata, et tegemist on suvalise maanteejupiga, kus puudusid kõnniteed ja sageli vohas hein lausa teeservani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles