6. polk uuesti idavaenlase vastas

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
6. polgu ratsakomando valmistub Riia paraadiks, mida ei toimunudki.
6. polgu ratsakomando valmistub Riia paraadiks, mida ei toimunudki. Foto: Olaf Esna erakogu

Oleme jätkuvalt 90 aasta taguses ajas ja teeme kaasa Pärnumaa meeste sõjatee vabadussõjas. Pärast Landeswehri purustamist anti 6. polgule 12 päeva hingetõmbeaega. Polk viibis Rodenpoisi jaama, Valdenrode mõisa ja Sila kõrtsi ümbruses. Ida­rindel kestsid lahingud edasi ja polgul tuli niikuinii minna kas Narva või Pihkva piirkonda.

Hingetõmme Lätimaal

Sõdurid oleksid hea meelega läinud puhkusele kuhugi kodumaale, nagu see õnnestus 9. polgul, keda kolm päeva kodulinnas Pärnus kätel kanti. Kõigil väeosadel seda õnne polnud ja nüüd veetsid mehed puhkepäevi Lätimaal, täites neid oma sõjaseikluste jutustamisega. Vahel mindi lausa rusikaid pidi kokku, kui arvamused läksid lahku, missugune rood selle või teise moonavoori vaenlaselt ära võttis. Iga ohvitser ja sõdur oli valmis oma roodu eest müürina seisma.

Väejuhatusel oli kavas korraldada 11. juulil Riias paraad, kus Läti väeosade kõrval pidid olema esindatud Eestigi sõdurid, igast polgust üks pataljon. 6. polgust pidi paraadist osa võtma esinduspataljon, ratsakomando ja soomusauto Vanapagan.

Meestele anti uued Inglise mundrid ja teraskiivrid. Esinduspataljoni drilliti palava päikese käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles