Terviseamet: Kergemate viirustunnustega inimeste testimine ei ole enam otstarbekas (1)

Pärnu Postimees
Copy
Terviseameti riskihinnangu seisukohalt on haiguse kohapealse laialdase leviku tõenäosus keskmine.
Terviseameti riskihinnangu seisukohalt on haiguse kohapealse laialdase leviku tõenäosus keskmine. Foto: Tairo Lutter

Tänahommikuse seisuga on Eestis koroonaviirusesse nakatunud 135 inimest. Positiivsetest proovidest 13 on võetud Pärnumaal.

Terviseamet annab teada, et arvestades viiruse kasvavat levikut, ei ole kergemate viirushaiguse tunnustega patsientide testimine enam otstarbekas, tervishoiuteenuse ressursside säästmiseks ja elutähtsate teenuste tagamiseks keskendutakse riskirühmadele, tervishoiutöötajatele ja teistele elutähtsaid teenuseid osutavatele inimestele.

Eesti tervishoiusüsteem on epideemiaga toimetulekuks sotsiaalministri korraldusega üle viidud teisele valmisolekutasemele, mille kohaselt tervishoiuasutused saavad võimaluse plaaniline ravitegevus edasi lükata ja keskenduda raskelt haigestunud inimeste ravimisele. Ka kiirabi keskendub eelkõige raskete haigustunnustega inimeste teenindamisele. 

Praeguses etapis on Eesti peamine fookus vältida viiruse levikut riskirühmade seas (eakad ja kroonilisi haigusi põdevad inimesed). Terviseameti riskihinnangu seisukohalt on haiguse kohapealse laialdase leviku tõenäosus keskmine.

31. jaanuarist on Eestis tehtud 971 COVID-19 testi. Positiivsed proovid mujal Eestis: 62 Harju-, 37 Saare-, üheksa Võru-, kuus Tartu- ja kaheksa Virumaal.

Terviseamet ei pea enam otstarbekaks jagada riike koroonaviiruse leviku mõttes riskipiirkondadeks. Viirus on levinud igasse Euroopa Liidu liikmesriiki. Praeguseks on kõrge risk nakatumiseks igal pool rahvarohketes kohtades, seetõttu soovitab amet reisimist ja rahvarohketes kohtades viibimist vältida.

Terviseameti soovitused

  • Sümptomite avaldumisel ei ole õige minna perearsti vastuvõtule ega haigla erakorralise meditsiini osakonda.
  • Haigussümptomite (palavik, köha, nohu) leevendamiseks soovitame sümptomaatilist ravi käsimüügiravimitega. Tugeva hingamisraskuse või õhupuuduse korral helistage hädaabinumbril 112.
  • Koroonaviiruse riigisisese leviku tingimustes on väga suur võimalus tervishoiuasutuse järjekorras viirusega nakatuda ka sellisel inimesel, kellel viirust varem ei olnud.
Allikas: terviseamet
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles