Peamine on majandus

, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Rootsis kirjutasid alanud aastast Svenska Dagbladetis peaminister Fredrik Reinfeldt ja Dagens Nyheteris välisminister Carl Bildt.

Peaminister Reinfeldt (pildil) nimetas möödunud aastat sündmusterikkaks, kus domineeris Euroopa võlakriis. Riik riigi järel kogevad inimesed maksukergitusi, palkade kärpimist ja heaolu langust sotsiaalvaldkonnas.

Tublisti vähem kui aasta eest ennustati aga helgemat aega ja majanduse kosumist. Need järeldused olid kiirustades tehtud.

Võlakriis on Euroopale raskem, kui algul arvati. Riikide nõrk rahandus ja tegemata jäetud eelarvekärped on kõigutanud usaldust Euroopa Liidu ja ühisraha euro vastu.

Teatud riikide enda tekitatud probleemidest on saanud Euroopa häda, mida tuleb leevendada ühispingutustega.

Kuigi Reinfeldti väitel on Rootsi majandusseis hea, avaldab võlakriis mõju Rootsilegi, eriti tööhõivele ja tööjõuturule. ”Rootsi huvides on meie majanduse jätkusuutlikkus,” lisas peaminister.

Reinfeldti arvates on 2012. aastal Euroopa poliitikas peamine riikide rahanduse olukord.

Välisminister Bildti (pildil) hinnangul nõrgenes möödunud aastal Euroopa hääl. Rootsi huvides on Euroopa väljumine eurokriisist, kuigi see kujuneb valusaks.

Nõrgenenud, mõju kaotanud Euroopa ohustab meie kõigi tulevikku. Samal ajal on Euroopa saatus rohkem kui eales oma kodanike kätes.

Bildti arvates on viimased kaks aastakümmet tervikuna olnud inimkonnale kõige parem aeg. Tuleviku huvides on sellise arengu jätkumine.

Välisminister tunnistas, et Rootsi ei saa jääda ükskõikseks globaalse arengu suhtes ja tähelepanelikult tuleb jälgida lähinaabruses toimuvat. ”Rohkem lõimitud Euroopa on Rootsi põhiline julgeolekupoliitiline huvi,” kinnitas ta.

Bildt lubas Rootsi koostöö tihenemist Läänemere-äärsete riikide, teiste hulgas Poolaga. Jätkuvalt on naabrussuhetes olulisel kohal Balti riigid, kuhu Rootsi firmad on teinud ulatuslikke investeeringuid.

”Ent Rootsi poliitikale saab otsustavaks see, kuidas lahendatakse majandusraskused Euroopa Liidus,” tõdes Bildt.

Nii pea- kui välisminister lubasid, et Rootsi täidab oma kohustused Euroopa Liidu ees, kuid pingutama peavad kõik liikmesriigid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles