Linnaorkester teeb viimase keskpäevase rännaku helimaastikul

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pärnu linnaorkester mängimas.
Pärnu linnaorkester mängimas. Foto: Carine Isand/Pärnu linnaorkester

​Pärnu linnaorkester annab homme Pärnu raekoja saalist neljanda ja ühtlasi selle sarja viimase kammermuusika veebikontserdi, tuues kuulajateni eriilmelise kava.

Kuuleb uut ja vana, rütmi ja lüürikat, põigatakse nii pärimuslikku kui kiriklikku helimaailma, kõlab Bernhard Kroli, Béla Bartoki, Rasmus Puuri ja Georg Philipp Telemanni looming.

Puur on Eesti helilooja ja dirigent, kes 2014. aastal lõpetas Eesti muusika- ja teatriakadeemia cum laude kompositsiooni erialal (õppejõud Tõnu Kõrvits ja René Eespere). Ta on õppinud dirigeerimist Tõnu Kaljuste käe all. Pärnu linnaorkestri muusikud Karl Vakker, Hanno-Mait Maadra ja Marina Peleševa esitavad Puuri teose “Kummalised inimesed” trompetile, vioolale ja tšellole.

Saksa helilooja ja metsasarvemängija Bernhard Krol (1920–2013) oli Austria helilooja Josef Ruferi õpilane, kes omakorda oli 20. sajandi ühe olulisema muusikauuendaja Arnold Schönbergi õpilane ja kaaskondlane. Ta ei võtnud enda loomingus omaks Schönbergi ega Ruferi 12toonilist kompositsioonimeetodit, vaid hoopis Max Regeri ja Paul Hindermithi tonaalse süsteemi.

Kontserdil kõlab Kroli “Laudatio” metsasarvele, esitab Mattias Vihmann.

Béla Bartók (1881–1945) oli klaveri- ja viiulikontserte, koori- ja kammermuusikat kirjutanud Ungari helilooja, pianist ja rahvamuusikateadlane. Õpingute ajal Budapesti muusikaakadeemias kohtus ta helilooja, haridustegelase, lingvisti ja filosoofi Zoltán Kodályiga, kellega koos kogus rahvamuusikat.

Kaia Sepalaane ja Adrian Bravo Lopezi esituses kõlab valik Bartóki tsüklist “44 duot kahele viiulile”.

Georg Philipp Telemann (1681–1767) oli üliviljakas Saksa helilooja, säilinud on tema ligemale 1500 kirikukantaati, 1000 orkestrisüiti, üle 40 ooperi ja passiooni ning kammermuusikat. Eluajal oli Telemannil suurem muusikaline tähtsus kui tema kaasaegsetel Johann Sebastian Bachil, Antonio Vivaldil ja Georg Friedrich Händelil.

Mattias Vihmann ja Artur Reinpõld esitavad helilooja teose “Fantaasia nr 1 b-moll TWV40:14” kahele metsasarvele. Linnaorkestri veebikontserdid on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles