Virtsu pääses üleeuroopalisel arukate külade konkursil 16 hulka

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Virtsu alevik pääses programmis 16 hulka, tagades endale projekti kogu tugitegevus.
Virtsu alevik pääses programmis 16 hulka, tagades endale projekti kogu tugitegevus. Foto: Mailiis Ollino

Virtsu pääses üle 700 kandidaadi hulgast 16 väljavalitud asula sekka, mis saavad osaleda väikestele kogukondale mõeldud aruka küla projektis “Smart Rural 21”.

Tegemist on Euroopa Komisjoni algatusel loodud rahvusvahelise konkursiga, mis annab võimaluse väikestel kogukondadel üle Euroopa osa saada põnevast arenguprogrammist. Selle eesmärk on tutvustada Euroopa maapiirkondi ning anda tõuge nende majanduse ja arengu elavdamiseks.

Konkurss pälvis Euroopas suurt tähelepanu. Eestist esitati 14 taotlust: soovi avaldasid Kõduküla, Kohtla-Nõmme, Kose-Uuemõisa, Lähkma-Saunametsa, Linnamäe, Lohusuu, Paide, Peedu, Saaremaa, Ulila, Luunja, Virtsu, Võsu ja Lääne-Harju piirkond.

Eestist võeti ainsa asulana programmi vastu Virtsu alevik, kes pääses 16 hulka, tagades endale projekti kogu tugitegevus. Nüüd ootab ees poolteise aasta pikkuse eri moodulitest koosneva arukate külade arenguprogrammi loomine, õppereisid, mentortugi ja rahvusvaheline koostöö. Kõik selleks, et muuta Virtsu köitvaks nii sise- kui välisturistidele, tekitada juurde arukaid ja nutikaid lahendusi ettevõtluse meelitamiseks ning säilitada elu maapiirkonnas.

Virtsu arenguseltsi juhatuse esimees Jüri Mõniste ütles Eesti rahvusringhäälingule, et võtmeküsimus on noorte toomine maale.

“Praegune kogukond on vana. Väga paljud on tulnud pensionipõlve veetma Virtsu, aga selleks, et kogukond mõistlikult toimiks, on vaja nooremaid peresid. Virtsul on olnud paremaid ja halvemaid aegu ja loodame jälle veidi paremate aegade peale,” lausus Mõniste.

Programmi abil on võimalik kogukonnal omandada laiaulatuslikke eksperditeadmisi. Märksõnad on sotsiaalne innovatsioon, digilahenduste kasutuselevõtt, võrgustike ja toimivate partnerlussidemete loomine ja hoidmine. Samuti aga inimeste kaasamine, elanike meelitamine piirkonda, elamumajandusega seonduv ja kohaturundus.

Projektiga seotud partnerid on Euroopa Liit ja Leaderi tegevusgrupid, Kodukant, maaeluvõrgustik, maaelu- ja sotsiaalministeerium ning Eesti linnade ja valdade liit ning selle esialgne hinnanguline eelarve on 60 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles