Academia Pernaviensis koondab kohalikku vaimueliiti

Heli Tooman
, Tartu Ülikooli Pärnu kolledži turismimajanduse dotsent
Copy
Aca­demia Pernaviensise juhatus: professor Rein Veidemann, ­teaduste akadeemia vastutav koordinaator Ülle Sirk ja koolitaja, ettevõtja ning mõttekoja eestvedaja Margit Raid.
Aca­demia Pernaviensise juhatus: professor Rein Veidemann, ­teaduste akadeemia vastutav koordinaator Ülle Sirk ja koolitaja, ettevõtja ning mõttekoja eestvedaja Margit Raid. Foto: TÜ Pärnu kolledž

Pärnust sai ülikoolilinn 1699. aasta 28. augustil põhjusel, et Academia Gustavo-Carolinal tuli põhjasõja tõttu Tartust siia kolida. Pärnuski kandis ülikool algul sama nime, kuid juunis 1700 ilmus asutuse pitsatile Academia Pernoviensis. Tartu ülikoolist (TÜ) oli saanud Pärnu ülikool, mis tegutses 1710. aastani. Hoolimata lühikesest perioodist mõjus kõrgkooli olemasolu soodsalt Pärnu arengule.

Ülikooliharidust sai Pärnus taas omandama asuda aga alles aastal 1996. Kui 1991. aastal asutati ­Pärnu majanduskool, seati kohe eesmärk arendada õppeasutus kõrgkooliks. 1996. aasta märtsis kirjutasid Pärnu linna- ja maavalitsus, TÜ, haridusministeerium ja majanduskool alla koostöölepingule. TÜ Pärnu kolledž asutati sama aasta 17. mail, saades seega järgmisel aastal 25aastaseks.

1999. aasta 28. ja 29. augustil tähistas Pärnu kolledž suurejooneliselt ülikooli meie linna toomise 300. aastapäeva. TÜ ajaleht Universitas Tartuensis kirjutas 3. septembril, et aastapäev tõi Pärnu ­tänavatele alma mater’i 300 aasta tagust akadeemilist hõngu. Aastapäevarongkäik pakkus lustakat vaatepilti orkestrite, hobuste, ­paadi ja sajanditaguse riietusega. Rongkäigus marssisid Rootsi mere­mehedki, kes kahe laevaga olid pidustustele sõitnud. Isegi aupauke taheti lasta, aga kardeti, et hobused hirmuvad ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles