Valitsus kiitis heaks koroonaviiruse tõkestamise piirangud

Copy
Avalikes siseruumides tuleb kanda kaitsemaski.
Avalikes siseruumides tuleb kanda kaitsemaski. Foto: Urmas Luik

Valitsus kiitis täna heaks reedel kokkulepitud koroonaviiruse SARS-Cov-2 leviku tõkestamise lisapiirangud, et kaitsta Eesti inimeste tervist ja elu ning vältida meditsiinisüsteemi ülekoormamist. Korraldus jõustub homsest.

Piirangud, mis puudutavad statsionaarsete istekohtadega siseruumides toimuvaid avalikke koosolekuid, üritusi ja meelelahutust, hakkavad kehtima laupäevast.

Homsest kehtib maskikandmise või nina ja suu katmise kohustus avalikes siseruumides, sealhulgas ühissõidukites ja teeninduskohtades. See ei laiene alla 12aastastele lastele või juhul, kui maski kanda ei ole tervislikel põhjustel, erivajaduse, töö või tegevuse iseloomu tõttu või muid olulisi põhjusi arvestades võimalik.

Samuti tuleb avalikes siseruumides järgida 2+2-reeglit, mis tähendab, et koos saavad liikuda kuni kaks inimest, kes peavad kaasinimestega hoidma kahemeetrist vahemaad. Piirang ei kehti koos liikuvale perele või siis, kui seda pole võimalik tagada.

Toitlustusettevõtetes ja meelelahutusteenuste pakkumise kohtades jääb endiselt kehtima 10+2-reegel. See tähendab, et rühmas saab koos olla kuni kümme inimest, kes peavad hoidma üksteisega kahemeetrist vahet.

Laupäevast hakkab kehtima avalikel üritustel senisest väiksem osalejate piirarv. Statsionaarsete istekohtadega siseruumides võib avalikul üritusel osaleda kuni 400, muul juhul 250 ja välitingimustes 500 inimest. Maksimaalset osalejate määra ei kohaldata laste mängutubades.

Samuti nähakse ette, et väljaspool statsionaarsete istekohtadega alal võib liikuda 2+2-reeglit järgides. Seegi piirang ei laiene peredele.

Avalike ürituste piirang jõustub ülejäänud meetmetega võrreldes hiljem, et etendusasutused ja muud ürituste korraldajad saaksid teha vajalikud ettevalmistused, et korraldust rakendada.

Avalikes siseruumides spordi- või liikumisüritustel tohib koos käia ja olla kaks pealtvaatajat, hoides kaasinimestega vähemalt kahemeetrist vahemaad, välja arvatud pered.

Korraldaja peab tagama, et järgitakse kuni 50protsendise täitumuse nõuet ja spordi- või liikumisüritusel poleks üle 250 osaleja. Õues ei tohi üritusest osa võtta üle 500 inimese.

Pealtvaatajad peavad kandma siseruumides maski, kohustus ei kehti alla 12aastastele lastele, tervislikel põhjustel või mõne muu tegevuse iseloomu tõttu.

Kuni 50 protsendi täitumuse tingimus ja 250 inimese piirarv ei kohaldu spordialaliidu võistlussüsteemis professionaalsele ja poolprofessionaalsele sporditegevusele. See ei kehti sportlastele ega võistkondadele, kes osalevad alaliidu korraldatavatel Eesti tiitlivõistlustel.

Harjumaal ja Ida-Virumaal kehtestetakse omakorda lisapiirangud.

Viiruse leviku tõkestamise piirangute täitmata jätmisel on riigil õigus rakendada haldussunnivahendeid. Sunniraha maksimaalne suurus on 9600 eurot, mida võib määrata korduvalt. Sunniraha eesmärk on kohustada korraldusega kehtestatud meetmeid ja piiranguid nõuetekohaselt järgima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles