Olaf Esna pajatab ⟩ Vabadussõjaaegsed liitlased

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Esimese Soome vabatahtlike salga esimene kompanii Tallinnas detsembris 1918.
Esimese Soome vabatahtlike salga esimene kompanii Tallinnas detsembris 1918. Foto: Olaf Esna kogu

Sada aastat pole maakera ajaloos kukesammugi. Riigi või inimese eluloos aga nii pikk aeg, et vanemad sündmused ja tegemised kipuvad ununema. Nii on kurvastaval kombel osa inimesi hakanud eitama meie liitlaste panust sajand tagasi lõppenud vabadussõjas.

Tuletame siis meelde, et tänu välisdelegatsiooni agarale tööle tulid meile esimestena appi inglased. 27. novembril 1918 asus Läänemere poole teele 22 alusest koosnev kuues kergristlejate ­eskaader kindral Edwyn Alexander-Sinclairi juhtimisel. Tallinna jõuti 12. detsembril vahepealsest miini otsa sõitmisest hoolimata. Seni oli Eesti 3000 kilomeetri pikkune rannik täiesti kaitseta. Eesti ainus sõjalaev oli suurtükilaev Bobr (hiljem Lembit), mille sakslased pooleldi sõidukõlbmatuks muutsid.

Inglased tõid meie vägedele kaasa 6500 vintpüssi, 207 kergekuulipildujat, üle kaheksa miljoni püssipadruni ja kaks kerget laevakahurit. Peagi vangistas Briti eskaader kaks Vene hävitajat Spartaki ja Avtroli. Nendest said meie merejõudude Vambola ja Lennuk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles