Olaf Esna pajatab: Pärnumaa ministrid - talupoisid, kes kartulit süües sirgunud

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Tagumises reas vasakult esimene on Pärnu- ja Saaremaal Eesti maakarja uurinud põllutööminister Theodor Johannes Pool, kes pidas ministriametit nii pildil olevas Otto Strandmani kui hiljem ka Jaan Tõnissoni, Ado Birgi ja ka Ants Piibu valitsuses.
Tagumises reas vasakult esimene on Pärnu- ja Saaremaal Eesti maakarja uurinud põllutööminister Theodor Johannes Pool, kes pidas ministriametit nii pildil olevas Otto Strandmani kui hiljem ka Jaan Tõnissoni, Ado Birgi ja ka Ants Piibu valitsuses. Foto: Olaf Esna erakogu

Eesti Vabariik kuulutati välja ja iseseisvusmanifest loeti Endla teatri rõdult ette 23. veebruaril 1928. Kohe algas aga Saksa okupatsioon ja oma riigi valitsemisaparaadi moodustamine oli võõrvägede lahkumiseni võimatu. Kui selles suunas asuti astuma esimesi samme, tungis Eestile kallale punakarvaliseks muutunud karu, kelle küünte vahelt tuli end relvadega vabaks võidelda.

Kui tsaaririigis olid ministrid aadlikud, krahvid ja vürstid, siis meie kartulivabariigis, nagu seda vene valged kutsusid, leidus riigi ülesehitajate ja juhtide hulgas palju talupoisse, kes kartulit süües sirgunud. Veidi üle 100 aasta jooksul on oma panuse riigi juhtimisse andnud paljud Pärnumaal ja Pärnus sündinud mehed, kellest omakorda paljud unustusse vajunud. Paraku on siit võrsunud riigi lammutajaidki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles