Taskuhääling 30 aastat tagasi: kitsehabemikust pidi saama uus Pärnu linnapea

Pärnu Postimees
Copy
Romek Kosenkranius ja Raul Oberg meenutasid taskuhäälingu saates 30 aasta taguseid ärevaid aegu.
Romek Kosenkranius ja Raul Oberg meenutasid taskuhäälingu saates 30 aasta taguseid ärevaid aegu. Foto: Urmas Luik

30 aastat tagasi toimunud augustisündmuste ajal Pärnu linnasekretärina töötanud Raul Oberg ja praegune Pärnu linnapea Romek Kosenkranius meenutavad Pärnu Postimehe taskuhäälingu "Sõnu ei söö saates" toonast aega Pärnus. Samuti tuleb jutuks 30 aasta tagune eluolu.

“Eks meiele kõigile tulnud 1991. aasta 19. augusti hommikul teated Moskvast suure üllatusena,” Oberg. Kuigi valitses selgusetus ja peataolek, oli Pärnus tema sõnutsi olukord suhteliselt rahulik. Inimesed vaatasid telekat, et teada, mis toimub Moskvas ja Tallinnas.

“Meil käisid 20. augustil seltsimehed küll linnavalitsuse valdusi üle vaatamas. Teiste seas Pärnu komandant Brudanin,” meenutas Oberg. “Positiivne oli, et Brudanin lubas, et sõjaväelt mingeid aktsioone ei tule.”

“Nendega oli veel üks huvitav kitsehabemega, Lenini moodi kodanik, kellest arvati, et sellest võiks saada tulevane linnapea, kui putš peaks korda minema,” rääkis Oberg.

Tollal Pärnu KEKis varustajana töötanud, praegu Pärnu linnapea Romek Kosenkranius meenutas, et kogu see aasta oli olnud ärev. “Mina noore mehena astusin sõpradega Kodukaitsesse,” rääkis Kosenkranius. “Mäletan, et Kiire kino ees oli kogunemine, kus öeldi, et neil pole meile mingit mundrit või midagi muud anda, aga et kui vaja, tuleb Toomapead kaitsma minna.”

Kosenkranius ei jõudnud siiski pealinna. “Olin 20ndal tööl ja tollal ei olnud ju mobiiltelefone. Kui ma parajasti kontoris ei olnud, polnudki minuga võimalust ühendust saada,” märkis linnapea. “20ndal mulle siiski öeldi, et järgmisel päeval tuleks minna Tallinna, kuid seda polnudki enam vaja, sest kõik hakkas laabuma.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles