Kihnu elutöö preemia pälvinud laevakapten sai endale Orkaani-Pauli hüüdnime

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Allika talu akende all lainetab meri, millel peremees Paul Sepp teenis leiba madrusest kaptenini ja pälvis selle eest kodusaare Kihnu elutööpreemia.
Allika talu akende all lainetab meri, millel peremees Paul Sepp teenis leiba madrusest kaptenini ja pälvis selle eest kodusaare Kihnu elutööpreemia. Foto: Silvia Paluoja

Kihnlastele Allika Paul, passi järgi Paul Sepp, vaatab mõtlikul ­pilgul õlimaali, millel purjelaev liugleb läbi lainete, ning raami allnurgas mustvalget pisikest fotot. Sellel väiksel fotol on Pauli vanaisa Gustav Köster, kes naise Madli ja lastega ning punaste eest põgenevate mandriinimestega jõudis 1944. aasta sügisel Kihnust oma purjelaevaga Neptun kenasti Rootsi randa lootuses kuu-paari pärast naasta. Pauli isa oli parajasti Ruhnus, kuulis oma vanemate minekust, arvas, et tema naine lastega läks kaasa ning alustas väikese kalapaadiga teekonda läände.

Põlvkondi ühendava taiese maalis laevamadrus Georg Vidrik rahulikul eesti ajal. Kahemastiline mootorlaev Neptun oli ehitatud 1926. aastal ning vedas metsa Soomest Taani ja seilas tagasi šamottkividega. Punavõim nõudis kihnlaste laeva pärast sõda rootslastelt välja ja Kodu nime all sõitis alus Tallinna ja Virtsu vahet, kuni läks rauakoormaga põhja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles