Linn soovib muuta koduhooldusteenuse osutamise korda

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu linnavalitsus soovib muuta linna eakatele ja ajutist kõrvalist abi vajavatele täisealistele inimestele koduhooldusteenuse osutamise korda ja suunas vastava määruse eelnõu volikokku.

Uue korra vastuvõtmine on tingitud vajadusest viia Pärnu linnas osutatav koduhooldusteenus kooskõlla Eesti Vabariigi hoolekandearengus tunnustatud põhimõtete ja sotsiaalministeeriumi poolt eelmise aasta lõpus välja töötatud hooldusteenuste juhistega, teatas linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo.

Hoolekande arengus on tunnustatud põhimõtteks arendada isikutele toimetulekuks vajalikke sotsiaalteenuseid, mis võimaldavad pikendada igapäevaeluga toimetulekut kodustes tingimustes. Sellest tulenevalt on uues teenuse osutamise korras koduhooldusteenuse käigus osutatavate tegevuste hulka lisatud isikuhooldusega seotud toimingud ning koduhooldusteenuse sisus on eristatud koduabiteenuse ja isikuhooldusteenuse tegevused.

Koduhooldusteenus jaotub koduabiteenuseks ja isikuhooldusteenuseks.

Koduabiteenuse eesmärk on inimese abistamine kodu ja isikliku eluga seotud toimingute sooritamisel ja asjaajamisel, pikendades seejuures isiku koduses keskkonnas viibimise aega. Koduabiteenus ei hõlma tegevusi, mis on seotud inimese söötmise, pesemise ja riietamisega.

Isikuhooldusteenuse - seda ei ole linnas varem pakutud - eesmärk aga on abistada päevasel ajal inimest, kellel on terviseseisundist tulenevalt hooldusvajadus, temale vajalikes hügieeni- ja hooldustoimingutes, mille hulka kuuluvad näiteks pesemine, riietamine, söötmine, mähkmete vahetamine.

Uue korra rakendumisega luuakse linnas võimalus isikuhooldusteenuse osutamiseks eakate avahoolduskeskuse kaudu.

Peale selle soovitakse uue korraga muuta teenuse eest tasumise põhimõtteid.

Võrreldes kehtiva korraga, on teenuse eest tasumisel lähtutud põhimõttest, et koduhooldusteenus on tasuline isikutele, kellel on selleks piisavalt rahalisi vahendeid.

Piisavateks rahalisteks vahenditeks loetakse vabariigi valitsuse kehtestatud palga alammäära. Teenuse saajatele, kelle sissetulek jääb ühes kuus alla alampalgamäära, on korras nimetatud teenused tasuta.

Eelnõu tuleb arutamisele märtsikuu linnavolikogu istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles