Rita Luhaoja ⟩ Miks meile uus keskus?

Rita Luhaoja
, Pärnu õppenõustamiskeskuse juht
Copy
Pärnu õppenõustamiskeskuse juht Rita Luhaoja.
Pärnu õppenõustamiskeskuse juht Rita Luhaoja. Foto: Mailiis Ollino

Vastulause hariduse valdkonna eest vastutava Pärnu abilinnapea Varje Tipu arvamusloole (“Abi on vaja koolis”, PP 17.09).

Pärnu õppenõustamiskeskus (ÕNK) on pikaajalise kogemusega tugiteenuseid pakkuv keskus, mis pakub psühholoogilist ja sotsiaalpedagoogilist nõustamist keskuses ning Pärnu linna munitsipaalkoolides ja lasteaedades kohapeal – neis õppivatele lastele, noortele, nende vanematele ning teistele haridustöötajatele. Peale selle pakub keskus tasuta psühholoogilist nõustamist Pärnu linna elanikele.

Pärnu keskuse eeskujul on taolisi keskusi loodud üle Eesti. Sellise süsteemi tõhusust ja vajalikkust on kinnitanud ka 2020. aastal avaldatud riigikontrolli aruanne, milles tuuakse välja, et keskuste olemasolul on võimalik paindlikumalt pakkuda tugispetsialistide teenuseid ja seeläbi jõuda rohkemate abivajajateni.

Kadri Tammepuu avaldas Postimehes artikli “Pärnu lammutab oma senist tugispetsialistide süsteemi” (PM, 15.09), mis toetub ÕNKi avalikule pöördumisele Pärnu linna haridus- ja kultuurikomisjoni, linnavolikogu, haridusministri, õiguskantsleri ja riigikontrolli poole. 17. septembril esitas Pärnu abilinnapea Varje Tipp mainitud artikli kohta oma arvamuse (“Abi on vaja koolis”, PP 17.09).

Soovin täpsustada abilinnapea artiklis esitatud väiteid, kuna täna kannatavad eri muudatuste tõttu ÕNKi spetsialistide kõrval ka abivajajad. 

Tipp toob oma vastuses esile, et  kaasava hariduse valdkonda ja ÕNKi teenuste parendamist on pikalt arutatud ja analüüsitud eri huvigruppidega, sh on kaasatud ÕNKi juht ja spetsialistid. Ekslikult jätab Tipp mulje, et ÕNK on muudatustega nõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles