JUHTKIRI ⟩ Vägivald on tervisemure

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Vägivallajuhtumitest tuleks teada anda telefoninumbril 112.
Vägivallajuhtumitest tuleks teada anda telefoninumbril 112. Foto: Pärnu Postimees
  • Vägivalla tunnistaja peaks filmimise asemel helistama 112.
  • Dokumentidesse kirjutatud vägivalla ennetamise kavatsused tuleb teoks teha.
  • Valimisprogrammide üks tuumakam peatükk peaks olema vaimse tervise kriisi lahendamine.

Noorte vägivald on ülemaailmne terviseprobleem. Nii sedastab maailma terviseorganisatsioon (WHO). Kümne- kuni 29aastaste seas on mõrv surma põhjuste seas neljandal kohal. Elu kaotanud ohvritele lisandub mitu korda rohkem neid, kes vajavad vägivalla tõttu haiglaravi. Ellujäänuid mõjutab toimunu nii füüsiliselt, vaimselt kui sotsiaalselt sageli kogu elu.

Äsja ilmsiks tulnud šokeerivad peksmisjuhtumid Pärnu linnas ja Tori vallas tuletasid meelde, et see probleem pole meilegi võõras. Ja kuigi need juhtumid on praegu ainuõigelt jõudnud politsei tähelepanu alla, vajab teema laiemalt käsitlemist just terviseprobleemina.

Läinud suvel potsatas ajakirjanike postkasti teade, et Eesti valitsus kiitis heaks vägivallaennetuse kokkuleppe. Selles on omaette tegevused noorte vägivalla ennetamiseks. Asja peaks vedama justiitsministeeriumis loodud juhtrühm ning tegevused ellu viima “kohalik tasand, vabaühendused, erasektor ja teised huvirühmad”. Nimetatud kokkuleppe noortele keskendunud peatükk lõpeb lausega: “Murekoht on ka lastevaheline kiusamiskäitumise levik ja vaimse tervise probleemid.”

Esmatähtis on, et kõik, kes satuvad vägivalla tunnistajaks, aitaksid ja valiksid oma telefonil numbri 112, selmet klõpsata tööle videosalvesti.

Siiri Erala, Pärnu Postimehe peatoimetaja

Koroona, Ukraina sõda, energiakriis ja hinnatõus on ühiskonna igal tasandil nõudnud tohutut tähelepanu. Selle kõrval tuleb siiski leida ressurssi panustamaks vägivallaennetusse. Ülesanne on keeruline ja nõuab enamat kui rahaeraldis riigi- või kohaliku omavalitsuse eelarvest. Kõrvale seda teemat aga lükata ei saa.

Esmatähtis on, et kõik, kes satuvad vägivalla tunnistajaks, aitaksid ja valiksid oma telefonil numbri 112, selmet klõpsata tööle videosalvesti.

Teiseks on oluline head mõtted ja õilsad kavatsused, mis kokkulepetesse ja dokumentidesse kirja on saanud, reaalseteks tegevusteks vormida.

Kolmandaks kutsume toimetusega üles kõiki valimistele vastu minevaid kandidaate ja erakondi: tehke oma programmide üheks sisukamaks peatükiks just vaimse tervise kriisi lahendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles