Uuelt kaardilt saab uurida, kas teie naabrusest pärineb kuulsusi

Kristjan Lossmann
Copy
Pärnumaa Eesti avalike tegelaste sünnigeograafia kaardil.
Pärnumaa Eesti avalike tegelaste sünnigeograafia kaardil. Foto: Pärnu Postimees

Tallinna ülikooli tudengitel on valminud kaart, millelt saab uurida, kas teie kodukandist on pärit mõni kuulus kirjanik, helilooja, riigitegelane või muul moel tuntud ja ajalukku läinud isik.

Projekt, mille käigus too informatiivne kaart teoks sai, kannab nime “Eesti avalike tegelaste sünnigeograafia”. Interaktiivne kaart valmis sel talvel ja sellele on kantud Eesti haldusjaotus 1922. ja 1938. aasta seisuga ning vastavate jaotustega ühes ka sel ajal elanud tuntud inimesed.

Niisiis on nii pärnakal kui pärnumaalaselgi võimalik kaardilt leida ajalootunnist tuntud tegelased, nagu kunagine välisminister ja riigitegelane Julius Seljamaa, Pärnu kunagine linnapea ja sotsiaalminister Oskar Kask, helilooja Mihkel Lüdig, aga ka Eesti Vabariigi riigivanem ja hilisem president Konstantin Päts. Kaardilt on leitavad teisedki Pärnumaalt pärit ajalukku läinud tegelased, kelle hulka kuulub suur hulk poliitikuid, advokaate, põllumehi, kirjanikke ja kohtunikke. 

Kokku on kaardile kantud 1824 tuntud inimese andmed.

Kaardile kantud inimeste loetelu põhineb Eesti kirjanduse deltsi 1932. aastal välja antud ja Richard Kleisi toimetatud raamatul “Eesti avalikud tegelased”, mis pakub põhjaliku ja mahuka ülevaate neist, keda tollal peeti ühiskondlikult tähtsaks ja niinimetatud “avaliku elu” tegelasteks.

Kaardi kohta võib rohkem teavet leida sotsiaalmeediast, näiteks Instagramist, sisestades otsingusse “eestiavalikudtegelased”, kus on saadaval ka kaardi lihtne kasutamisjuhend. Ühtlasi on kaart leitav veebibrauserist projekti pealkirja järgi otsides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles