Meenutus ⟩ Eesti Vabariigi kümnenda aastapäeva pidustused Pärnus

Pärnu Postimees
Copy
Eesti Vabariigi kümnendaks aastapäevaks püstitati Pärnu Rüütli tänavale uhke auvärav päevakohase tekstiga.
Eesti Vabariigi kümnendaks aastapäevaks püstitati Pärnu Rüütli tänavale uhke auvärav päevakohase tekstiga. Foto: Olaf Esna erakogu

Pea sajand tagasi, 1928. aasta 25. veebruaril kirjutas Pärnu Postimees, kuidas Eesti Vabariigi sünnilinnas tähistati suurejooneliselt meie riigi kümnendat aastapäeva. Uhked pidustused toimusid Pärnus nii 23. kui 24. veebruaril.

“Juubelipidustused on vajunud minevikku. Suurejooneliselt algasid, suurejooneliselt lõppesid nad iseseisvuse manifesti linnas. Pidustuste korraldajad ei ole asjata vaeva näinud. Rahva suur osavõtt tasus nende tööd, pidu meeleolu, mis oli kõrgemal tipul, andis kogu linnale tõelise juubeldava ilme.

"Effektirikkad iluminatsioonid, imponeerivad auväravad Endla ja raudteejaama vahel, maitsekalt kaunistatu äride vaateaknad ning lippude meri sisendas igasse tahes-tahtmata üleva tunde. Tänavail ei raugenud liikumine hilja õhtuni, päeval oli väljas sarnane rahvamurd, et mulje tekkis, nagu poleks kodus enam ühtegi tervet inimest.

Kogu linn muutus korraga nagu kihavaks sipelgapesaks. Ilus, pehme talveilm oli juubelipiduste kõrval selleks nõiakunstnikuks, kes välja meelitas sarnase inimmere.


Igalpool aktustel ja pidudel oli ruumist puudust. Kirikutes kuulati jumalateenistust lahtisest uksest väljas. Kogu linn muutus korraga nagu kihavaks sipelgapesaks. Ilus, pehme talveilm oli juubelipiduste kõrval selleks nõiakunstnikuks, kes välja meelitas sarnase inimmere. See kõik annab hea korralduse ja juures tunnistust pidustuste heast kordaminekust, nii väliselt kui meeleoluliselt. Pärnu kodanikud saatsid vabariigi kümnedat aastapäeva vääriliselt ajaloo hõlma. Üldine pilt pidustustest oli ülev ja meelde jääv.

Pärnus Endla teatri ees toimus 23. veebruari õhtul Eesti Vabariigi kümnenda aastapäeva puhul rahvarohke väliaktus.
Pärnus Endla teatri ees toimus 23. veebruari õhtul Eesti Vabariigi kümnenda aastapäeva puhul rahvarohke väliaktus. Foto: Olaf Esna erakogu

Pidustused algasid 23. veebruari õhtul väliaktusega Endlas, kus tervituskõnedega esinesid linnapea O. Kask, maavalitsuse esimees J. Markson, kindral Tõnisson ja J. Jakobson. Maapäeva saadik J. Lasn luges ette iseseisvuse manifesti. Aktuse ajaks rivistusid Endla ette kaitseväelased, kaitseliitlased ja tuletõrjujad, kes tõrvikutega rongkäigus muusika saatel Endla esisele ilmusid.

Tihe ja läbipääsematu rahvamurd oli seks ajaks Endla ette kogunenud. Orkester mängis hümni ja isamaa laule. Peale aktuse oli Vabadusväljal ilutulestik, mis jättis õige meeldiva mulje.”*

*Kirjaviis muutmata, toim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles