KIRI LÕPELT ⟩ Lääneranna volinikud, peatage lumepall!

Copy
1. september Lõpe koolis. 
1. september Lõpe koolis. Foto: Mailiis Ollino

Lapsevanem, Lõpe kooli ja lasteaia hoolekogu liige, vabatahtlik päästja ja Lääneranna vallavolikogu liige Hegert Vesik teeb äsja teistele Lääneranna esinduskogu liikmetele ja vallajuhtidele saadetud kirjas ettepaneku koolide kärpeplaan peatada.

Lugupeetud vallavanem, abivallavanem ja volikogu liikmed!

Reedel hääletame volikoguga meie koolide kinnipaneku poolt. Rahvas üle kogu valla on öelnud, et nad ei ole sellega nõus.

Mõni kuu tagasi sai vastu võetud valla arengukava, praegu toimuv käib sellele risti vastu. Ja samal ajal näitame näpuga koolidele, kellel on arengukava tegemata. Miks neid arengukavasid vaja on, kui neid ei järgita?

Lõpe kogukond on olnud nõus tulema vastu, kui valla rahaline olukord on kehv. Eelmisel aastal nõustusime läbirääkimiste tulemusel, et kolmas kooliaste suletakse. Kogunesime rahva ja vallavalitsusega, arutasime tulevikuplaane. Selle karistuseks jääme reedel oma koolist ilma.

Eelmisel aastal kohtusid valla esindajad ja rahvas. Siia lubati kuueklassilist algkooli ja kooli kolimist klubihoonesse, koos lasteaia ja raamatukoguga. See öeldi korduvalt mitmel kohtumisel selgelt välja, need on protokollitud ja dokumendiregistris olemas.

Varasemad kokkulepped on ka protokollitud.
Varasemad kokkulepped on ka protokollitud. Foto: Hegert Vesik

Raamatukogus plaaniti raha puudusel muutust: raamatud oli kavas panna avatud riiulitele. Lahendusele telliti eskiis 5040 euro eest. Tehti koostööd. Plaane arutati ka hoolekogus mitu korda ja parendati jooniseid. Kõik oli nagu päris ja me uskusime seda. Me ei ole allkirju kogunud ega vastu võidelnud, me tegime ettepanekuid ja mõtlesime kaasa.

Varasemad kokkulepped on ka protokollitud.
Varasemad kokkulepped on ka protokollitud. Foto: Hegert Vesik

Lõpe kooli pidamine on kulukas. See oligi põhjus, miks hoolekogu ja vanemad klubimajja kolimist mõistlikuks pidasid. Klubis rendib praegu ruume Lõpe Agro, aastas maksab firma 1300 eurot. Nende asemel saaks ruumides pidada kooli. Ruumid on eskiisil planeeritud. Klubi reale on eelarvestatud 200 000 eurot. Mööbli ja kõik muu annab koolist kaasa võtta. Lapsed ja õpetajad ka.

Lõpele jääks kuue klassi peale õppima 25 õpilast. See on samas suurusjärgus teiste väiksemate koolidega. Sellise kooli pidamisel tuleb õpetajate palgaraha riigi rahast välja. Seda on öeldud teistegi väiksemate koolide puhul. Majanduskulud väheneksid pärast klubihoonesse kolimist. Meil on kõik liitklassid, ühine juhtimine. Kindlasti on kokkuhoiukohti veel. Oleme valmis ka ise remondi ja kolimisega tegelema. Lööme käed külge vanemate, hoolekogu ja kogukonnana.

Valla väited piisavast bussiühendusest Lihulaga ei vasta tõele. Päevase bussi väljumine on 13.17 ja järgmine 17.45. 16.10 tuleb buss ümberistumisega Pangamäelt. Kilomeetreid Lihulasse on niisama palju kui teistest väiksematest koolidest. Miks nähakse lähedust Lihulaga ainult Lõpe puhul?

Meil on piirkonnakool, lapsed tulevad ümberkaudsetest küladest. Vanemad liiguvad vara linna tööle. Algklassilaps peaks saama õppida kodule võimalikult lähedal, mitte loksuma mitme bussiga kooli ja kodu vahelt. 

Meil on olemas tugev kogukonnakeskus ja selle eestvedajad, toimiv koostöö kooliga. Lapsed liiguvad pärast ainetunde klubisse pikapäevarühma. Loodud on jõusaal ja noortekeskus. Need jäävad nüüd ilma lasteta.

Meil on maja, mis toimib juba praegu kogukonnakeskusena. Kooli ja lasteaia liitumine sellega on ainuõige samm.

Meile on öeldud, et praegusel kujul kaob ära ka raamatukogu.

Kogukond lammutatakse ja meilt võetakse ära kõik, mille ümber me koondume ja mis on meile siin elamiseks vajalik. Vägikaikavedu vallaga väsitab inimesed ära ja lõpuks lahkuvad maksumaksjadki.

 Lõpe kooli sulgemise arutelu selle aasta veebruaris. 
 Lõpe kooli sulgemise arutelu selle aasta veebruaris. Foto: Urmas Luik

Nii nagu enamik inimesi, olen minagi seda meelt, et kool on maaelu alus. Pole kooli, pole elu.

Hariduse tase on meil väga hea nagu ka teistes väikekoolides. Lastega jõutakse tegelda. Tähtpäevadel on ägedad üritused, mida meie enda koolipere korraldab.

Koolid, mis neljaklassiliseks tehakse, on ka hukule määratud. Mõni aasta ja tuleb sulgemine õpilaste vähenemise tõttu. Suur vald ja raske aeg.

Investeeringud ei ole kodulähedasest haridusest tähtsamad. Elame rasked ajad üle ja siis investeerime. Toon näiteks viinaköögi. Viinaköök võiks oodata paremaid aegu. Ja Lihula koolimaja. Loomulikult vajalik, aga kas nüüd kohe ja praegu? Ehituseks võiks raha leida muul moel, ei tohiks teha kokkuleppeid, et sulgege koolid ja saate raha. Miks mitte hoopis renoveerida? See oleks mitu korda odavam.

Kui inimesed üle valla soovivad koole, kultuurimaju ja raamatukogusid, tuleb valitsejatel leida nende pidamiseks võimalused. On loodud hariduse koostöökogu, mis soovib koos vallaga leida võimalusi haridusvõrgu korrastamiseks moel, mis ei ajaks inimesi maalt ära ja omavahel riidu.

Volikogus esindame kogu valla rahvast. Loodan, et volinikel leidub tahet lumepall peatada. Kogukonnad vajavad meie abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles