Siiri Erala ⟩ See on teile, ministrid ja riigikogulased! (2)

Siiri Erala
, 166aastase ajalehe peatoimetaja
Copy
Siiri Erala.
Siiri Erala. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees
  • Valitsuskoalitsioon tahab tõsta ajakirjanduse tellimustele kehtivat käibemaksu nelja protsendi võrra
  • Maakonnalehtede tellijaskonna taluvuspiir hinna suhtes on juba käes
  • Kuludega toimetulekuks vähendas mitu maakonnalehte suveks ilmumiskordasid

Toimetuse lauatelefonidele helistavad lugejad alustavad enesetutvustust sageli oma vanuse nimetamisega. 91, 86 või 101 eluaastat on niivõrd väärikas iga, et seda peabki esimesena mainima.

Kuigi viimase aja jutud on väga mitmesugustel teemadel, küsib helistaja lõpuks ikka paberlehe ilmumiskordade ajutise vähendamise kohta. Mis päevadel leht täpselt ilmub, millal taas vanaviisi hakkab ja miks muutus tehti?

Lähiminevikus oleme saanud õppetunni, et lehes peab korra nädalas ilmuma telekava ja iga kord loetelu maakonnas toimuvatest kultuurisündmustest. Postkastist (sellest päris kastist, mitte elektroonilisest) leidsin kena käekirjaga kirjutatud kiituse, kui avaldasime lehes tavalisest suuremate ruutudega ristsõna.

Korrakaitsjad, päästjad on väljendanud tänu, et paberlehed ikka igasse Eestimaa nurka jõuavad, sest leidub majapidamisi, kus seesama postiljoni toodud paberleht on inimeste ainuke side maailmaga ning riigile ja turvalisuse eest vastutajaile ainus võimalus neile infot edastada.

Miks ma seda pilti maalin? Sest tundub, et kena päevituse ja moodsa pintsakuga otsustajad Toompeal ei tea taolisest elust mitte midagi. Nad skrollivad oma nutitelefonides ja neile näib, et meediat, sealhulgas ajakirjandust, on liigagi palju. Neile näib, et uudised igast ilmanurgast on alati kättesaadavad. Ilmselt saab töökuludesse kanda kõik tellimustasud ja pealinna kohal levib aukudeta nett.

Viimane kujutluspilt aitab mul endal natukenegi seedida valitsuse vaikselt küpsenud plaani tõsta ajakirjandusväljaannete käibemaksu. Kes ei tea, ei oska ka arvestada. Mul on imepisike lootus – lõplikku haamrikolksu pole ju veel kõlanud –, et ehk maetakse see mõte maha. Ehk jõuab rahvalt mandaadi saanud poliitikutele kohale, keda see maksutõus päriselt puudutab.

Pärnu Postimees on üks maakonnalehtedest, mis ilmub sel suvel harvemini kui tavaliselt. Vähendasime ilmumiskordi viielt kolmele, põhjuseks paberi ja kojukande väga suur hinnatõus. Meil oli valik, kas tõstame lehe hinda või teeme ajutise kärpe ilmumiskordades. Otsustasime viimase kasuks, sest tajume, et meie tellija taluvuspiir hinna suhtes on käes. Kuidas saab sellises olukorras üldse kellelegi tunduda, et vaat just ajakirjandus on see valdkond, millelt senisest suuremat koormist võtta?

Ajakirjanduse käibemaksu tahetakse tõsta viielt protsendilt üheksale

Eesti meediaettevõtete liiduni jõusid kuuldused, et valitsuskoalitsioon otsustas neljapäeva pärastlõunal tõsta ajakirjanduse tellimustele kehtivat käibemaksumäära nelja protsendi võrra – seda ühegi analüüsita, kirjastajaid kaasamata.

Liidu tegevjuhi Merle Viirmaa sõnutsi on üleriigilistele ja kohalikele lehtedele maksutõus šokk, sest tellimustele kehtiva käibemaksumäära tõus lisandub üldisele käibemaksutõusule, mis meediaettevõtete reklaamimüügile nagunii rakenduks. (PP)

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles