Pärnu lahel vajus merepäästjatel mootorsaan läbi jää

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kordoni toimkonnal uppus pühapäevasel päästeoperatsioonil mootorsaan, mis eile pinnale tõsteti.
Pärnu kordoni toimkonnal uppus pühapäevasel päästeoperatsioonil mootorsaan, mis eile pinnale tõsteti. Foto: Lääne prefektuur

Pühapäeva õhtul jäi Tahkurannas merejääl hätta Lääne prefektuuri Pärnu kordoni toimkond, kel vajus päästeoperatsiooni käigus jääprakku mootorsaan. Et jääolud on muutunud ohtlikuks, ei soovita prefektuur autoga jääle sõita.
 

Möödunud nädalavahetusel registreeriti Pärnumaal kolm juhtumit, kus jalgsi merejääl liikujad jäid hätta.

Laupäeval kella 15 ajal teatati Lääne prefektuuri juhtimiskeskusesse, et Varbla vallas Vidi sadamast on merejääle läinud kaks inimest, kel oli probleeme kaldale jõudmisega. Sündmusele reageeris Pärnu kordoni toimkond, kuid inimestel õnnestus siiski omal jõul kaldale naasta.

Laupäeva hilisõhtul, vahetult enne südaööd teatas meesterahvas, et suundus päeval Tahkuranna sadamast Pärnu lahele kalale ja nüüd on seoses pimeduse saabumisega jääl eksinud. Taaskord olid abiks Pärnu kordoni kaks toimkonda, kes olid varustatud muuhulgas mootorsaani ja paadiga. Kasutades hädasolija positsioneerimist, leitigi mees kella 1.45 paiku öösel ja toimetati kaldale. Arstiabi ta ei vajanud.

Keerukas merepäästeoperatsioon toimus pühapäeval kella 18.30 ajal, kui saabus teade, et hommikul kella 10 ajal Tahkurannast merele läinud kaks inimest ei oska enam tagasi tulla.

Pärnu kordonist väljunud kahel toimkonnal oli kaasas mootorsaan päästekelguga ning paat. Pea tunni pärast sattus üks toimkondadest ise situatsiooni, kus jääprakku sõitnud mootorsaan uppus.

Toimkonna liikmed pääsesid. Inimeste päästmine õnnetuse tõttu pooleli ei jäänud, kella 21 paiku teatasid hädalised, et nägid päästetoimkonna lastud raketti ja auto vilkureid, ning liiguvad suunaga autole.

Poole tunni möödudes olid merehädalised juba paadiga umbes 150 meetri kauguselt jääpiirilt maale toimetatud. Ka nemad meditsiinilist abi ei vajanud.

Uppunud mootorsaan on nüüdseks pinnale tõstetud.

Lääne prefektuuri piirivalvebüroo juht Margus Toomsalu ütles, et jääle minejatel on esmatähtis omada GPS-seadet või kompassi. GPS-seade juhatab hädasolija maale, kuid on ka abiliseks andmaks päästjatele hädasolija täpseid koordinaate. See kiirendab tunduvalt abi jõudmist hädasolijani, mis on äärmiselt oluline siis, kui hädasolija on märjaks saanud ja teda ähvardab alajahtumine. Oluline on, et jääle minejatel oleks kaasas laetud akuga mobiiltelefon.

Toomsalu tuletas meelde, et ilmaolud on äärmiselt muutlikud ning udu ja lumetorm on kerge tekkima, mille tulemusena võib väga kergelt eksida. Ta soovitas kindlasti jälgida ilmateadet ja tuulesuunda. „Ohtlikud on just põhja- ja kirdetuul, mis jääpraod või lahvandused kaldast eemale lükkavad, kalastajad ei pruugi kaldale pääseda,“ seletas Toomsalu.

Uuemates telefonides on sisse ehitatud GPS, kuid siinkohal tasub meeles pidada, et selle kasutamine vähendab oluliselt mobiiltelefoni aku kestust, mis omakorda teeb päästmise keeruliseks. Soovitav on, et kui teil ei ole piisavalt mobiiltelefoni aku kestust, märkige ära koordinaadid ja edastage need päästjatele.

Toomsalu märkis, et autoga enam merejääre minna ei tohiks, kuna ilma soojenedes muutuvad jääolud kiiresti.

Lääne prefektuuri piirivalvebüroo juhi sõnade järgi teeb prefektuur lähiajal ettepaneku maavanemale merejääl liiklemise piiramiseks, sellekohane info edastatakse meedia vahendusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles