MEENUTUS Toris kriisis jäid Vene tankid “Sügise” kaamerast välja (2)

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Nõukogude armee tankid 1990. aasta juulis Tori lähikonnas, et takistada Eesti sõjameeste kokkutulekut.
 
Nõukogude armee tankid 1990. aasta juulis Tori lähikonnas, et takistada Eesti sõjameeste kokkutulekut.  Foto: Erakogu. Ümberpildistus Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse kogumikust.

“Sina nad kutsusid, sina ka hoia nad ära!” käratas vast moodustatud Pärnu maakonna maavanem Rein Kirs tollasele Tori külanõukogu esimehele Jüri Puustile 33 suve tagasi, sest aleviku oli hõivanud rahvakeeles Vene sõjavägi. Põhjuse andis levinud teave, et Tori kihelkonna muinsuskaitse seltsi eestvedamisel toimub 7. ja 8. juulil 1990 teisest maailmasõjast osa võtnud Eesti sõjameeste esimene kokkutulek ja kiriku taastamise õnnistamine. Hiljem on tollaseid sündmusi kodumaises ajakirjanduses nimetatud Tori kriisiks.

Kolmapäeva, 4. juuli 1990 päikeselisel hommikul ärkasid torilased tugeva mürina peale, kui Jõesuu teed tulnud 28 tanketist koosnev kolonn pööras kõrtsi juures Pärnu poole.

“Mul tuli aru anda mitte ainult Tihemetsa tehnikumi aegsele sõjalise õpetuse õpetajale Rein Kirsile ja maavolikogule, siia jõudsid ka KGB (riiklik julgeolekukomitee) mehed ja pinnisid, mis, millal ja miks toimub,” meenutab nüüdne Tori valla majandusosakonna juhataja Jüri Puust. "Siis tuli podpolkovnik (alampolkovnik, toim), ütles, et on Afganistani sõjas käinud ja lubas mind koos Kasega saata kordusõppustele kiiremas korras ja hästi kaugele vastavalt sõjaaja seadustele, aga – meil ju sõda ei olnud.”

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles