Pussitamises kahtlustatav mees andis end ise politseile üles

Copy
22aastast Danero Monakut kahtlustatakse nädal tagasi Pärnus Liiva bussipeatuse lähistel toimunud pussitamises.
22aastast Danero Monakut kahtlustatakse nädal tagasi Pärnus Liiva bussipeatuse lähistel toimunud pussitamises. Foto: Pärnu Postimees

Politsei andis teada, et eelmisel nädalal Pärnus Liiva bussipeatuse läheduses tüli käigus 32aastast meest pussitanud 22aastane Danero Monak, kelle tabamiseks avalikkuse abi paluti, andis ennast ise politseile üles.

Pärnu politseijaoskonna menetlusgrupi juhi Anna Kristiina Läti sõnutsi tuli Monak täna hommikul ise Pärnu politseijaoskonda ja ta peeti 32aastasele mehele raske tervisekahjustuse tekitamises kahtlustatavana kinni.

“Alustatud kriminaalmenetluses selgitame, mis ja kuidas tol päeval bussipeatuses täpselt juhtus. Palume juhtunu asjaolude selgitamiseks endiselt pealtnägijate abi. Kõigil, kes 2. novembril Pärnus Liiva bussipeatuses mehi ja nende konflikti nägid, palume võtta ühendust Pärnu politseijaoskonnaga meiliaadressil kati.vaher@politsei.ee,” ütles ta.

Lääne ringkonnaprokurör Eliisa Sommer ütles, et kriminaalmenetluse käigus tuleb juhtumi täpsed asjaolud veel välja selgitada, kuid kellelegi raskete kehavigastuste tekitamine ei ole ühelegi olukorrale õige lahendus.

“Avalikus ruumis peavad inimesed tundma end turvaliselt. Ükskõik milline olukord, mis päädib kellegi ründamise või vigastustega, kahjustab paraku turvatunnet. Oleme teinud menetlustoiminguid ja jätkame tõendite kogumist, et selgitada välja, mis sellise teoni viis ja millised olid kuriteo toimepanemise täpsed asjaolud,” seletas prokurör. “Samuti otsustame pärast kahtlustatava kinnipidamist 48 tunni jooksul, kas prokuratuur taotleb Pärnu maakohtult tema vahistamist.”

Neljapäeval, 2. novembril kella 13.50 ajal tekkis Pärnus Riia maanteel Liiva bussipeatuse läheduses kahe mehe vahel konflikt. 32aastane mees sai raskesti viga ja viidi haiglasse. Teine mees lahkus sündmuskohalt.

Prokuratuuri avalike suhete osakonna nõunik Lisanna Männilaan rääkis, et tülitsejad olid omavahel tuttavad. Esialgu tekkis meeste vahel sõnasõda, mis päädis füüsilise rünnakuga.

“Noorem mees lõi vanemat noaga. Kannatanu sai viga, aga praeguseks on teadvusel,” ütles prokuratuuri esindaja.

Danero Monak on seadusega pahuksis olnud varemgi. Tänavu veebruaris mõistis Pärnu maakohus ta süüdi varavastase süüteo eest paragrahvi alusel, mis muu hulgas käsitleb süsteemset vargust.

Mullu 30. novembri pärastõunal võttis Monak kaupluse müügisaalist eri kaupa koguväärtuses 6,16 euro eest. Monaku eelmisest vargusest oli möödas napilt poolteist kuud. Monak rikkus ka avalikus kohas käitumise nõudeid, karjudes valjuhäälselt “Käi p..i!” ja “Ime lahti!”.

Sama otsusega mõisteti Monak süüdi võimuesindaja laimamise eest. Nimelt solvas ta vargusega vahelejäämise järel avalikku korda kaitsnud politseiametnikku, kasutades ebatsensuurseid väljendeid, nagu “ime lahti”, “ime mu m...i” ja “l...”.

Monakule määrati karistuseks 19 päeva aresti, mis asendati 19 tunni üldkasuliku tööga.

2020. aasta septembris mõistis Pärnu maakohus toona 20aastase Monaku süüdi suures koguses narkootilise või psühhotroopse aine ebaseadusliku käitlemise eest. Kohtuotsuse kohaselt leidis kinnitust, et Monak käitles kanepit koguses, millest piisas narkootilise joobe tekitamiseks üle kümnele inimesele. Monak mõisteti aastaks vangi tingimisi, juhul kui ta ei pane aastase katseaja jooksul toime järgmist kuritegu.

Tagasi üles