Lauri Luur Pärnu – kas metropol või maakonnakeskus?

Lauri Luur
, Pärnumaa omavalitsuste liidu üldkogu esimees, Tori vallavanem
Copy
Pärnu uus parkimiskord tekitab vastakaid arvamusi nii linlastes kui maakonna elanikes.
Pärnu uus parkimiskord tekitab vastakaid arvamusi nii linlastes kui maakonna elanikes. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu kehtestas 16. novembri istungil uued parkimistasud ja -alad. Uue korra järgi peavad linna külastajad, sealhulgas naabervaldade elanikud, aastase parkimiskaardi eest välja käima 850 eurot, samal ajal kui linnaelanik maksab kõigest 150 eurot.

Seejuures ei saa mainimata jätta, et Tõstamaa on ka linn ehk siis sealt linna tööl käija pargib linnas 150 euroga, kuid Sauga alevikust või Pärnu-Jaagupist tulev kodanik peab välja käima ligikaudu kuus korda rohkem raha. Sellise hinnavahe tõttu pöördusidki Pärnumaa valdade juhid linnavalitsuse poole, et üheskoos leida kogu maakonnale sobiv lahendus, kuid pöördumine jäi seekord vastuseta.

Eestis kehtiva seadusandluse järgi ongi valla või linna demokraatlikult moodustatud võimuorganite õigus, võime ja kohustus seaduste alusel iseseisvalt korraldada ja juhtida kohalikku elu, lähtudes valla- või linnaelanike õigustatud vajadustest ja huvidest ning arvestades valla või linna arengu iseärasusi. Selle põhimõtte järgi ongi linna territooriumil lahendamist vajavad probleemid, sealhulgas parkimistasud, omavalitsuse siseasjad, kuhu ümbritsevad vallad ei puutu. Kuid vallajuhtide pöördumine oli ajendatud tõsiasjast, et Pärnu ei ole lihtsalt üks omavalitsus, vaid Pärnu on ka maakonnakeskus.

Mida see praktikas siis tähendab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles