Juhtkiri: Rahapuudus pole probleem

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Peaminister Andrus Ansip avaldas maanteeameti kõrgete ametnike ametiturismi ilmsiks tulekul imestust, et kulusid on kärbitud, aga kuskil on ikka veel kärbeteks ruumi ehk raha, mida kasutatakse ebaotstarbekalt.

Küsime: kui maanteeameti endise peadirektori Tamur Tsäkko ja tema kaaskonna lustisõitmine poleks avalikkuse ette tulnud, kas siis jätkuks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas kõik endistviisi? Et vormistatakse mingil ebaolulisel ettekäändel välislähetus ja uhatakse maksumaksja raha eest ringi.

Tsäkko sai minister Juhan Partsilt sule sappa, audit paljastas Postimehe järgi ameti juhtide erahuvid. Ja mis sellest kõigest tuleneb? Ilmselt midagi tõsisemat enam ei juhtugi. Avalikkus on oma veredoosi kätte saanud, seega järgmise korrani?

Kinnitust leidis kurb tõsiasi, et kui paljudel tagasihoidlikku palka saavatel inimestel kestab kärbete mõju siiani, siis riigiametnike varjatud pillerkaaritamine pole lõppenud.

Kes vastaks küsimusele: kui palju on ministeeriumide ja teiste valitsemisasutuste valduses kinnisvara, mida oma ülesannete täitmiseks vaja ei lähe? Ehk mitu Vainupea puhkekompleksi tuleks veel Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsile üle anda ja rahaks teha?

Kas näiteks keskkonnaminister Keit Pentus teab, kui mitu ”koolituskeskust”-sauna on tema ministeeriumi hallata? Või kui hästi kursis on põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder oma ministeeriumi kinnisvaraga?

Ei saa öelda, et riigikontroll poleks riigivara kasutamise probleemidega tegelnud. Siiski tuleks täielikult kaardistada kõik need objektid, mida ametnikud saavad tasuta kasutada, aga mille majandamiskulud maksab kinni maksumaksja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles