Suri fotokunstnik ja sporditegelane Tiiu Kimber

Märt Pilme
, reporter
Copy
Tiiu Kimber (29.09.1948–16.05.2024).
Tiiu Kimber (29.09.1948–16.05.2024). Foto: Urmas Luik

16. mai hommikul lahkus meie seast 75aastasena fotokunstnik ja spordimaailmas tuntud pärnakas Tiiu Kimber.

Lahkunu tütre Lea sõnutsi oli Tiiu eelkõige rahvusvaheliselt tunnustatud professionaalne fotokunstnik, kes esitlenud oma töid nii Eestis kui mujal maailmas. Samuti pani Kimber aastatega kokku muljet avaldava kunstikogu, mis sisaldab kodumaa teistegi hinnatud kunstnike töid.

Sport oli Kimberi elus olnud olulisel kohal lapseeast saadik: esmalt kergejõustik, seejärel Eesti meistritiitlid jalgrattasõidus ja iluuisutamises. Küpsemas eas rulluisutas Kimber sageli ja jäi suvistel Pärnu tänavatel hästi silma.

"Keskkooli ajal suutsin jalgrattasõidus täita meistrikandidaadi normi, see oli kõva sõna. Kaheksandast eluaastast olen ­uisutanud. Liuväljal külmetamine ja teiste vahtimine on andnud paraja aluse," meenutas Kimber 2018. aastal Pärnu Postimehele antud pikas intervjuus.

1998. aastast sukeldus Kimber jõuspordimaailma ja avas Kimberi klubi jõusaali, mida arendati esialgu koos pojaga. Aastate jooksul vedas Kimber eest kolme jõusaali, kus rassis kümneid nüüdseks edukaid sportlasi. Kimberi klubis treenivad eri vanuses kulturistid ja jõutõstjad tänini.

Jõusaali kaudu avastas Kimber enda jaoks jõutõstmise – spordiala, mis tõi talle aastatel 2009–2018 mitu Euroopa ja maailmameistritiitlit.

Kimberi saavutusrohket elu jäävad edasi kandma viis last ja viis lapselast.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles