Poolteist tuhat last laulab Pärnumaa laulupeol

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval on Kilingi-Nõmmes Pärnumaa laste laulupidu “Laske lastel lapsed olla!”. Foto on illustreeriv.
Laupäeval on Kilingi-Nõmmes Pärnumaa laste laulupidu “Laske lastel lapsed olla!”. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kui läinud nädalavahetusele jäi Pärnumaa tantsupidu, siis maakonna laste ja noorte laulukoorid tulevad kokku sel laupäeval Kilingi-Nõmme suveaeda, kus on Pärnumaa laste laulupidu “Laske lastel lapsed olla!”.

Ainuüksi Pärnust stardib laupäeva hommikul Kilingi-Nõmme poole 18 bussi lauljatega.

Kilingi-Nõmme laululaval astuvad järgemööda üles lasteaedade koorid, mudilas-, poiste- ja lastekoorid. Ja ühendkoor, mille esituses kõlab seitse pala. Kui poisid laulavad spordimeestest ja lammaste rock’ist, siis tüdrukud kodust ja südametulest.

Ülo Vinteri, Uno Naissoo, Priit Pajusaare, Andres Valkoneni, Alo Mattiiseni, Fredrik Paciuse ja teiste heliloojate kõrval kõlab ühendkoori esituses Kilingi-Nõmmes sündinud koorijuhi ja helilooja Toomas Volli ning Kilingi-Nõmme gümnaasiumis õpetaja ja logopeedina töötava Ly Kuninga loodud lustlik ja rõõmus “Laske lastel lapsed olla!”.

Nagu ütleb laulupeo pealkirigi, on see ühtlasi peo tunnuslaul, mis kirjutatud spetsiaalselt juba eelmiseks Pärnumaa laste laulupeoks. Kuna välja tuli nii vahva lugu, esitatakse seda tänavugi.

Maakondlikku laulupidu korraldatakse samade põhimõtete järgi nagu tantsupidu ehk neil aastail, kui suurt laulu- ja tantsupidu Tallinna lauluväljakul ei ole.

Laulupeost võtavad osa vaid lapsed seetõttu, et ühes täiskasvanute kooridega ei mahuks kõik Pärnumaa lauljad ühegi laulukaare alla maakonnas ära.

Pidu korraldada aitav Kati Põldots Pärnumaa rahvakultuuri keskseltsist tõdes, et Pärnumaal on lauljaid rohkemgi kui tantsijaid.

Täiskasvanute kooridel on aasta jooksul rohkem väljundeid ja nad suudavad endale ise rohkem esinemisi organiseerida.

20. augustil korraldab Endla selts Pärnus Koidula pargis rahvaliku ühislaulmise “Eesti keel ja eesti meel”, kus saavad üles astuda alates gümnaasiumiastmest kõik need koorid, kes Kilingi-Nõmme sel laupäeval esinema ei tule.

Laulupeo üldjuht ja peakorraldaja on kolmandat korda järjest samuti Kilingi-Nõmmest pärit Evelin Mei, kes on Pärnu ühisgümnaasiumi muusikaõpetaja, juhatab Mihkel Lüdigi nimelist meeskoori ja mitut Pärnu laste-, poiste- ja mudilaskoori.

Iga laulu ajal astuvad kooride ette Pärnumaa eri dirigendid ja koorijuhid, kellele see on omakorda põnev ülesanne.

Peo lavastuse ja kunstilise poole eest vastutavad iga päev Pärnu Kunstide majas toimetavad Mart ja Tiina Tõnismäe.

Lauludevahelised klipid on üllatus ja selguvad nii lastele kui publikule kohapeal.

Üle-eelmisel laulupeol oli selleks Heino Seljamaa kohverteater, eelmisel klounid Piip ja Tuut. Mõistagi pääseb maakonna laulupidu kuulama-vaatama tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles