Mobiil helises iga minuti tagant

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur osa inimestest ei tervita eranumbritele tulevat poliitspämmi.
Suur osa inimestest ei tervita eranumbritele tulevat poliitspämmi. Foto: Ants Liigus

Kui Pärnu mehe Urmase mobiil esmaspäeva õhtul tirises, ei näidanud ekraan helistaja numbrit, kirjas oli vaid “kõne”.


Mees võttis kõne vastu ja sealt hakkas kostma ingliskeelne jutt, mis kutsus minema välismaisele internetilehele ja sealt alla laadima tarkvara, mis lubab odavaid telefonikõnesid. Kui kõnesaaja seda ei tee, ähvardati hakata talle iga minuti tagant helistama.



Urmas katkestas kõne, kuid tüütust segamisest see ei päästnud, telefoniterror alles algas. Nimelt hakkaski ta mobiil iga minuti tagant helisema ja vastuseks kostis toosama kutsung odavaid kõnesid alla laadida.



Ööseks helistamine lakkas, kuid teisipäeval kell 8.30 algas taas helistamine iga minuti tagant. Urmas sai abi Port Arturis asuvast EMT esindusest, kus ta telefonile pandi kõnefilter, mis ei lase läbi välismaalt tulevaid tundmatuid kõnesid.



Mobiil enam kõnedest helinaga märku ei anna, küll jätkus järgmiselgi päeval helistamine, sellest andsid märku pidevalt ekraanile ilmuvad tekstisõnumid.



EMT avalike suhete juhi Kaja Pino andmeil pole rohkem teateid samasugustest juhtumitest EMTni jõudnud. Kui aga midagi sellist juhtub, soovitabki ta aktiveerida kõnefiltri. Selleks võib minna klienditeenindusse või näiteks mobiilioperaatori kodulehele ja sisestada otsingusse “kõnefilter”.



Hiljuti hoiatati meedia vahendusel vastamata kõnede eest, millele tagasi helistades sattus helistaja välismaa numbrile ja sai selle eest kopsaka arve.



“Mobiilioperaator ei saa selliseid juhtumeid kahjuks ennetada,” tõdes Pino. “Kui mingilt numbrilt hakatakse tegema massiliselt kõnesid, sulgeb EMT sellelt numbrilt oma võrku helistamise. Sulgemine on mõnevõrra riskantne, sest me ei tea, miks number massiliselt kõnesid teeb, tegu võib olla ka turu-uuringu või muu numbriga ja tekitame teisele poolele asjatut kahju. Siiamaani on siiski sulgemistega õigesti läinud, sest teine pool pole sulgemise peale protestima hakanud.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles