Mida teha, kui senine töö on tervise tõttu vastunäidustatud?

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Haiguslehe lõppedes tõin tööandjale arstitõendi, kuhu arst oli kirjutanud, et senine töö on mulle tervise tõttu vastunäidustatud ja võimalusel tuleks mulle pakkuda kergemat tööd. Tööandja ütles, et kergemat tööd pakkuda pole ja et kirjutagu ma omal soovil lahkumisavaldus. Mina sellega ei nõustu, sest töötuna ei saaks ma töötuskindlustushüvitist. Mida peaksin tegema?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:

“Kui töötaja esitab arstitõendi või arstliku komisjoni otsuse, mille kohaselt tehtav töö ei vasta töötaja terviseseisundile, ei või tööandja lubada töötajal jätkata töötamist sellel tööl. Vastavalt töölepinguseaduse (TLS) 88. paragrahvi 2. lõikele peab tööandja pakkuma töötajale võimalusel teist tööd. Kui teist tööd pakkuda ei ole, peaks tööandja töötajale töölepingu üles ütlema TLSi § 88 lg 1 alusel, näidates ülesütlemisavalduses ära töölepingu ülesütlemise tegeliku põhjuse – töötaja tervisliku seisundi, mis ei võimalda seni tehtud tööd jätkata.

Kui tööandjal tekib kahtlusi perearsti väljastatud tõendis esitatud töötaja tervisliku seisundiga seotud näidustuste suhtes, võib ta töötaja suunata tööandja kulul ja töötaja tööajast töötervishoiuarsti vastuvõtule.

Töötervishoiuarst on kompetentne andma eriarstina objektiivsema hinnangu ja väljastama vastava arstitõendi. Tööandja aga võtab töölepingu ülesütlemise aluseks nüüd juba töötervishoiuarsti vastava otsuse.

Töötaja ei pea kindlasti ise kirjutama avaldust tervislikel põhjustel töölepingu ülesütlemise kohta. Töötuskindlustushüvitise saamise võtmes on vahe selles, et kui töölepingu ütleb üles (töötaja tervisest tuleneval põhjusel) tööandja, tekib töötajal õigus taotleda töötuskindlustushüvitist. Kui tervislikel põhjustel ütleb töölepingu üles aga töötaja ise, ei teki tal töötuskindlustushüvitise saamise õigust.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles