Juhtkiri: Esimesed hääled

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Kuigi valimiskampaaniad alles kestavad ja mõni neist pole õiget hoogugi sisse saanud, võib juba homsest anda oma hääle kohalike omavalitsuste volikogude valimistel, sest algab elektrooniline hääletamine.


Elektroonselt on saanud varem häält anda europarlamendi ja riigikogu valimistel, kuid kohalikel valimistel on niisugune hääleandmise moodus kasutusel esimest korda.



Inimeste hulk, kes oma valiku on teinud arvuti vahendusel, on iga korraga tõusnud. Eeldatavasti annab sel sügisel e-hääle veel rohkem valijaid kui kevadel europarlamendi valimistel.



Pole õige reklaamida eelkõige elektroonilist hääletamist, vaid tõdeda, et nüüd on küll loodud pea kõik võimalused, et kodanik saaks igal juhul oma valiku teha, olenemata sellest, kas valimispäeval sajab taevast pussnuge või väikseid poisse.



Elektroonne hääletamine vältab homsest tuleva nädala kolmapäevani ja järgmise nädala kolmel esimesel päeval saab hääle anda eelvalimistel väljaspool kodust valimisjaoskonda.



Loodetavasti kasutavad võimalikult paljud valijad oma kodanikuprivileegi, sest just praegu on kõige olulisem, et hääli koguneks palju ja et kohalike omavalitsuste volikogudesse jõuaksid inimesed, kellele kodukandi saatus tõepoolest korda läheb.



Võib-olla väljendas erudiit Ain Kaalep end karmilt, kuid ta tegi seda tõesti südamest ja õiglaselt, kui märkis Eesti Päevalehele antud usutluses, et "iga Eesti Vabariigi kodaniku püha kohus käia valimas. Need, kes ei käi, on objektiivselt võttes Eesti riigi vastased".



Ehk ongi parem teha oma valik sel nädalal elektroonselt, sest järgmisel nädalal võib aeg-ajalt juba praegu hüsteeriline (kui Tallinnas toimuvat vaadata) valimisvõitlus võtta viimasegi soovi oma häält anda, kuid hääletamata jätmine oleks kõige halvem variant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles