Teismelised vanemad saavad lapsehoiuabi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Caritase tegevust koordineeriv Malle Link sai ka ise teismelisena emaks.
Pärnu Caritase tegevust koordineeriv Malle Link sai ka ise teismelisena emaks. Foto: Urmas Luik

Tulevast aastast saavad teismelisena sünnitanud üksikvanemad koolis käimise või töötamise ajaks jätta lapse kutselise hoidja hoolde. Euroopa sotsiaalfond toetab Pärnu ja Tallinna üksikvanemate lastehoidu 2,7 miljoni krooniga.


Heategevusorganisatsioonile Caritas eraldatud 2,7 miljonist kroonist peab jätkuma lapsehoiu korraldamiseks kahes linnas kolme aasta vältel. Caritase juhatuse liikme Heidi Rätsepa sõnul on see summa abiks, kuid mitte piisav projekti rahastamiseks.



“Peame leidma kaasfinantseerijaid. Ruumid tuleb sisustada, maksta renti ja lapsehoidjatele ning nõustajatele palka,” loetles ta.



Lapsehoiuteenus on mõeldud eelkõige teismelisena sünnitanud kuni 19aastastele õppivatele emadele ja kuni 26aastastele lapsevanematele, kes on sünnitanud teismelisena ja praegu õpivad või töötavad. Meeles peetakse ka lastekodukasvandikest emasid, kellel puudub pere- ja lähedaste toetusvõrgustik. “Kui on teismelisi üksikisasid või on mõlemad lapsevanemad teismelised, toetatakse neidki,” ütles Rätsep.



Lapsehoiuteenuse pakkumisega soovitakse alustada tuleva aasta esimeses pooles ehk niipea, kui leitakse projekti jaoks sobivad ruumid. Tallinlased on paremas seisus, sest sealset Caritase perekeskust toetab Põhja-Tallinna linnaosavalitsus.



“Pärnus on Caritase loodud noore ema kooli tegevus seni toimunud seal, kus ruumide osas on lahkelt vastu tuldud. Lapsehoiuks sobivaid ruume alles otsime,” rääkis juhatuse liige.



Alustatud on lapsehoiuks avalduste vastuvõttu.



Pärnu ja Pärnumaa noored saavad sooviavalduse saata Caritas Pärnu noorte emade tugirühma eestvedajale Malle Lingile e-posti aadressil malle@caritas.ee.



Tasuta lapsehoid toimub nii päeval kui õhtul. Päevahoid hakkab olema kindlatel päevadel nädalas ja on lepinguline.



“Noortele emadele, kes töötavad vahetusega õhtuti ja nädalavahetustel ajal, kui lasteaed on suletud, võimaldame lapsehoidu individuaalse kokkuleppe alusel,” selgitas Rätsep.



Laste järele hakkavad valvama kutsetunnistust omavad inimesed, kellel on varasem lastega töötamise kogemus. “Soovime, et noorte emade lapsed saaksid väga heade hoidjate kätesse,” kinnitas Rätsep.



Noortel vanematel on soovituslik osaleda Caritase korraldatavates noore ema kooli rühmatundides, kus õpetatakse lapsevanemaks kasvamist ja jagatakse kogemusi teiste noorte emadega, ollakse koos lastega.



Lapsehoiu pilootprojekt kestab kolm aastat Tallinnas ja Pärnus. Kohavalikul sai kaalukaks see, et mõlemas linnas on Caritase esindajad. “Projekti tulemuslikkus näitab, kas seda oleks mõttekas laiendada kogu Eesti ulatuses,” ütles Rätsep.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles