Elering alustas Kilingi-Nõmme ja Riia õhutrassi planeerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Elering käivitas keskkonnamõjude strateegilise hindamise ja teemaplaneeringu koostamise riigihanke Kilingi-Nõmme ja Riia TEC-2 õhuliini trassi koridori märkimiseks Pärnu ja Viljandi maakondades.

Õhuliin on osa kavandatavast Eesti-Läti kolmandast ühendusest. "Kilingi-Nõmmest allapoole läheb see lõik, mis üle piiri läheb," ütles Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster.

Tema sõnul on trassi rajamiseks algatanud aasta lõpus vastava planeeringu koostamise Pärnu ja Viljandi maavalitsusedki. "Selle raames toimub trassi asukoha valik, sama moodi nagu see toimus Harku-Lihula-Sindiga," ütles ta.

"Põhimõtteliselt ongi see Harku-Lihula-Sindi pikendus. Kuna see on väiksem lõik, alustati selle planeerimisega  hiljem," ütles Köster.

Ta lisas, et rahataotlus trassi rajamiseks esitati aasta lõpus ka Euroopa Liidule (EL).

Eleringi juhatuse liige Kalle Kilk ütles möödunud aasta lõpus, et Läti pool on valmis investeerima kolmanda Eesti ja Läti vahelise elektrikaabli ehitusse, juhul kui projekt saab selleks ELi struktuurifondidest toetust.

Kilgi sõnade järgi on kaabli Eesti-poolse liini ehituskulud Pärnuni umbes 45 miljonit eurot ja sealt edasi piirini veel ligikaudu 10 miljonit eurot, Läti poolel on ehituse maksumus 60 miljoni euro ringis. "Arvestama peab sellega, et sellest kolmandast liinist ligikaudu 85 protsenti on Läti poolel," sõnas ta.

Kolmas ühendus saab positiivse ehitusotsuse korral kõige varem valmis selle kümnendi lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles