Kohus karistas valeütlusi andnud noori

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus mõistis valeütluste andmisele kihutamises süüdi ühe noore ja valeütluste andmises neli noort ning määras neile rahalised karistused.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Külli Kivioja selgitusel juhtus mullu 12. juulil Kihnu saarel liiklusõnnetus, kus sõiduauto põrkas kokku peateel liikunud mootorrattaga. Mootorratas sõitis teelt välja vastu puud, kaitsekiivrita juht suri vigastustesse kohapeal. Mõlema sõiduki juhid olid alkoholijoobes.

Sõiduautot juhinud 22aastane Allan hakkas kartma võimalikku süüd avarii põhjustamise ja mootorsõiduki joobes juhtimise eest. Ta kutsus sündmuskohale Silvia (22) ja tegi neiule ning autos kaasa sõitnud Janarile (21), Janekile (24) ja Laurile (22) ettepaneku rääkida politseile, et sõidukit juhtis kaine Silvia.

Ülekuulamisel andsidki kõik viis valeütlusi, kinnitades, et õnnetuse ajal oli roolis Silvia.

Ehkki kriminaalmenetlus liiklusõnnetuse uurimise kohta lõpetati, sest ei olnud võimalik tuvastada, et sõiduauto juht oleks liikluseeskirja nõudeid rikkunud, tunnistasid noored valeütluste andmise hiljem ise üles.

Kivioja täpsustas, et tunnistajate ja eksperdi arvamuse järgi jäi sõiduauto enne ristmikku seisma ega sõitnud mootorratturile peateele ette. Tõenäoline on, et alkoholijoobes rattur kaotas osaliselt kontrolli oma sõiduvahendi üle ja ratas kaldus autole otsa.

Prokurör Kristine Tamme sõnutsi ei taju noored valeütluste andmise tagajärgi ja suhtuvad sellesse kergekäeliselt. “Nad ei saa aru, kui suur kaal on väljaöeldud sõnadel, mille õigsust nad allkirjaga kinnitavad,” leidis Tamm.

Justiitsministeeriumi registreeritud kuritegude statistika järgi oli 2007. aastal Pärnumaal kokku kaheksa valeütluste ja -vannete andmist, 2008. ja 2009. aastal kummalgi seitse. Nende juhtumite puhul oli enamasti tegemist just noortega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles