Õpilasfirmad pidasid maratoni

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidula gümnaasiumis toimunud Hakkatonil genereerisid noored äriideid ja moodustasid meeskonnad ideede realiseerimiseks
Koidula gümnaasiumis toimunud Hakkatonil genereerisid noored äriideid ja moodustasid meeskonnad ideede realiseerimiseks Foto: Erakogu

JA Alumni Estonia MTÜ korraldas 9.–11. septembrini Pärnu Koidula gümnaasiumis 48 tundi kestnud õpilasfirmade Hakkatoni, mis näitas, et noortes on potentsiaali: ligemale pool õpilasfirmadest jõudis prototüüpide esitlemiseni.

"Üritusel osales 65 ettevõtlikku noort üle Eesti ja lennukatest ideedest neil puudust ei tulnud," teatas projektijuht ja ettevõtluse õpetaja Birgit Peterson.

Koidula gümnaasium Hakkatonil genereerisid noored äriideid ja moodustasid meeskonnad ideede realiseerimiseks. Muu hulgas tegid nad turu-uuringu Pärnu linnas. Valmisid esimesed prototüübid ja osalejad õppisid oma idee müümist kliendile ning investorile.

Meeskonnad said oma idee arendamisel igakülgset tuge ja inspiratsiooni mentoritelt, kelle seas oli tuntud ettevõtjaid, näiteks Sten Tamkivi, Yrjö Ojasaar, Kristel Kruustük ja Jaanus Kase.

Õpilasfirmade maratoni lõpetas äriideede pitch. Võitjaks osutus Jakkaton, kes soovib kasutatud purjedest valmistada mantleid ja jopesid. Võitjaid premeeriti 100 euro suuruse algkapitali ja Garage48 pääsmetega.

Teise koha pälvis SuckIt, kelle ideeks oli luua näritava otsaga pastakaid. Kolmas koht omistati ideele Varjur – see on töövarjuportaal, mis võimaldaks võimalikult paljude erialade esindajatele töövarjuks minemist.

Birgit Petersoni teatel olid Pärnu Koidula gümnaasiumi õpilased samuti edukad: äriideele Laps Kooli omistati parima tehnoloogiavaldkonna idee eripreemia. Õpilasfirma soovib lihtsustada lastevanemate logistikat laste kooli viimisel, luues rakenduse, mis ühendab lapsevanemaid, kelle lapsed käivad samas koolis. Nii saaksid lapsevanemad lihtsalt ja mugavalt sõite jagada. Muu hulgas vähendaks teenus linnas tekkivaid ummikuid. Meeskonnal valmis nädalavahetusega esimene versioon kodulehest, millega saab tutvuda kodulehel http://lapskooli.voog.com/. Viieliikmelisse meeskonda kuulusid Roger Ase, Sander Kukk, Oskar Vilo, Timmo Jüri Tilk ja Andre Anni. Tilk ja Anni õpivad Koidula kooli ettevõtlussuunal.

Õpilasfirma Minizza, kellele omistati parima turu-uuringu eripreemia, soovib lahendada õpilaste igapäevast probleemi – pikkadel koolipäevadel tahavad õpilased peale koolitoidu ampsata sooja vahepala, milleks paljudes koolides võimalust pole. Nii soovivad noored tuua turule minipitsaautomaadid. Meeskonda kuuluvad Danila Tukov, Juri Volodin, Brita Lii Sei, Allan Rist ja Kevin Mihkelson, kes õpib samuti Koidula kooli ettevõtlussuunal.

Äriideede hindamise žüriisse kuulusid Yrjö Ojasaar, Sten Tamkivi, Omari Loid, Jaanus Kase, Sander Gansen, Jasper August Tootsi ja Kaspar Kuus. "Mõnel ideel on potentsiaali lüüa edukalt läbi ka ülikooli tasandil korraldatavates programmides," ütles žürii liige Yrjö Ojasaar. Sten Tamkivi tunnustas, et ligemale pool õpilasfirmadest näitas 48 tunni möödudes mingit prototüüpi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles