Silvia Paluoja: Ühe mõõdupuuga Kihnust pealinnani

Silvia Paluoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Paluoja
Silvia Paluoja Foto: PP

Haldusuuenduse üks paljukedratud eesmärke on avalike teenuste kättesaadavus ja pädevate ametnike palkamine suurvallamajadesse, sest väidetavalt on kehtivate seaduste alusel kohalikel omavalitsustel täita vähemalt 54 ülesannet ja nende täitmiseks on vaja 35 teenistujat.

Seadused kehtivad Kihnust Tallinnani ega küsi, kas elanike arvu vahe on kümne- või sajakordne, nagu ka hallatav territoorium. Omavalitsus vastutab kooli, raamatukogu ja rahvamaja eest, muretseb perearsti jäämise pärast, vastutab kanalisatsiooni ja teede eest ja tuginedes maaomavalitsuste liidu nõuniku Märt Molli ülevaatele, pole koduriigis ühtegi riigiasutust ega ametit, mis peab täitma vallamajaga võrreldaval hulgal ülesandeid.

Kuidas uus omavalitsus senise rahastamise juures saab täita riigi antud kohustusi ning seista vastu riigiettevõtete tegutsemisele elanikele vajalike teenuste käeulatusest äraviimisel, jääb endiselt iseküsimuseks. Bussiliiklus hõreneb, vallakeskused kaugenevad, maateed lagunevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles