Nii nägi pärnu välja enne ilmasõdu ja selline on praegu 3. osa

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu muuseum

Rootsi ajal Pärnu linna uueks turuks ja keskväljakuks planeeritud plats Rüütli tänava ääres jäi peatselt kitsaks ja väljak kujundati 1865. aastal ümber pargiks, mis tänapäevani kannab Lastepargi nime. Argine turukauplemine oli selleks ajaks juba nagunii ümber kolinud suuremale, tollimajaesisele puuturule.

Kui Pärnu kindluslinnade nimekirjast väljaarvamise järel alustati muldvallide likvideerimist, otsustati vabanenud lagedale maa-alale Nahksilla juures koondada linna turukaubanduski.

Uue turu jaoks ehitati kõrtsihoone. Planeeriti turuhall ja kummalegi poole seda numbrikaupluste hooned, mida linnavalitsus sai enampakkumisel välja üürida. Peale selle kaubeldi toiduainetega vabas õhus kas numbrilaudadelt või otse talupidajate hobuvankritelt. Lihaga võis väljas laudadelt kaubelda ainult külmemal ajal. Praegu avaneb sellest paigast, Vaasa pargist, vaade Kesklinna sillale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles