Kalev Vilgats: Liidu sünd

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Uus võimukoalitsioon on lõplikult paigas: see koosneb kolmest osalisest, neljas võimalik osaline keeldus. Keskerakonna uue esimehe Jüri Ratase juhitav võimuliit võib arvestada matemaatiliselt 26 + 15 + 14 = 55 häälega, sest keskfraktsiooni 27. liige Rein Ratas on raske haiguse tõttu riigikogu töölt eemal olnud. Ratas juuniori probleem seisneb selles, et vastupidi enda väidetule ei kontrolli ta kõiki keskfraktsiooni hääli.

Tartu ülikooli politoloogi Rein Toomla arvates võib sõnakuulmatuid keskerakondlasi olla neli–viis. Kui lisada, et alati on keegi saadikutest lähetuses, ähvardab olulistel hääletustel võimuliitu pooldajate nappus. Nii olnuks neljas partner väga käepärane.

Sotsid välistasid algusest peale koostöö Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE). Vabaerakond kuulutas, et on valmis kandma valitsusvastutust. Nad ütlesid selgelt välja oma tingimuse: oleme kas koalitsioonis või sellest väljas: ühe kannikaga võimupingil istumine ei tule kõne allagi, ikkagi jube ebamugav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles