Jass Juuremaa: Kuidas ma Kadri Simsoni varjutasin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jass Juuremaa Kadri Simsoni töövarjuna
Jass Juuremaa Kadri Simsoni töövarjuna Foto: Jass Juuremaa

Olen Häädemeeste keskkooli 12. klassi õpilane ja käisin 16. novembril töövarjuks riigikogu liikmel Kadri Simsonil, kes veel on keskfraktsiooni esimees ja Keskerakonna aseesimees.

Kohtumine oli kokku lepitud kella 10ks riigikogus, aga kuna toimusid koalitsiooniläbirääkimised, õnnestus mul Simsoniga kohtuda alles kell 12. Seega oli mul kaks tundi aega, et tutvuda ülejäänud parlamendiliikmete ja selle majaga. Väga lahkelt võtsid mind vastu Simsoni nõunikud, kes tutvustasid maja ja rääkisid muud põnevat juttu. Varsti tulid Viktor Vassiljev ja Siret Kotka, kellel olid samuti töövarjud, nemadki näitasid mulle riigikogu ruume ja rääkisid üldiselt poliitikast. Kui kell oli 12 saanud, jõudis keskfraktsiooni nõupidamisele Kadri Simson. Koosolek, millest minulgi avanes võimalus osa võtta, kestis umbes tund aega. Koosolekul arutati nädala päevakorda ja teemasid, mis puudutasid uut koalitsioonilepingut.

Seejärel jälgisin riigikogu infotundi, mis oli päris huvitav, kuna kohal oli mitu ministrit, sealhulgas Taavi Rõivas, ja nad vastasid paljudele küsimustele.

Peale seda sain minna Pika Hermanni torni, kust avanes küllaltki hea vaade Tallinnale, kuigi ilm selle imelise vaate nautimist ei soosinud. Kui kell oli juba umbes 14, viis Simson mind oma nõunikega riigikogu sööklasse lõunale. Päeva jooksul tekkis momente (suurem osa tipp-politiiku päevast), kui Simson pidi olema "salajastel läbirääkimistel", kus mina kahjuks osaleda ei saanud. Päeva jooksul andis Simson intervjuusid nii "Aktuaalsele kaamerale" kui "Reporterile", neilgi sain kaasas käia.

Kella 15.30 aegu algas riigikogus istung, kus toimus hääletus muudatusettepanekute suhtes, mis enamikus maha hääletati (esitajaks Vabaerakond). Pärast istungit pidi Simson järjekordselt minema nõupidamisele (seal osales näiteks Urve Palogi), kus mina taaskord osaleda ei saanud. Seepärast palus Simson riigikogu liikmel Aadu Mustal rääkida minuga ajalooteemadel, kuna olin varem maininud, et ajalugu mulle suurt huvi pakub. Vestlus professoriga oli väga hariv ja põnev. Ligemale tunnise vestluse järel kinkis ta mulle pühendusega raamatu "Muutugu ja kadugu". Kui kell oli juba 17 ringis, pidin tegema valiku: kas minna Simsoniga õhtul "Foorumi" otsesaatesse või sõita koju. Otsustasin, et lähen poliitikuga kaasa. Aga kuna 17–21 kestsid vastse koalitsiooni läbirääkimised, kuhu mina ei pääsenud, oli mul kolm tundi vaba aega. Selle sisustasin Aadu Musta kingitud huvitavat raamatut sirvides, ajalehti lugedes ja uudiseid vaadates. Veidi enne kella 21 said läbirääkimised mõneks ajaks mööda ja läksime rahvusringhäälingu telemajja. Seal tehti saateosalistele grimm ja arutleti päevakajalistel teemadel. Siis mindi stuudiosse, kust peagi algas otsesaade. Väga huvitav oli piiluda saate telgitagusesse, sest ega paljusid sinna vaatajana lubata.

Minu päev Tallinnas lõppes kella 22st, kui pidin minema bussijaama, et jõuda 22.30 bussile. Aga Simsonil jätkusid pärast seda veel riigikogus läbirääkimised, mis kestsid varaste hommikutundideni.

Kokkuvõtvalt oli see kindlasti huvitavamaid päevi mu elus. Valisin just Kadri Simsoni, sest ta on meedias loonud endast väga jõulise, samal ajal inimliku kuvandi. Tal jagub sihikindlust ja vaprust võidelda oma eesmärkide nimel ja  panna enda sõna maksma. Samuti jättis ta vahetult väga sõbraliku ja positiivse mulje. Kuna olen meedia vahendusel väga hästi kursis Eesti poliitika ja riigivalitsemisega, ei tundunud rahvasaadikutega kohtuda üldse võõrastav. Kõik olid nime- ja nägupidi tuttavad, eriti Keskerakonna omad. Jõudsin veendumusele, et see, mis kuvandi meedia poliitikutest ja nende omavahelisest suhtlusest loob, on sageli ekslik, isegi vale. Kui meedia on paisanud õhku, et on kaks leeri, kes omavahel ei suuda inimlikult suhelda ega koostööd teha, siis selle päeva näitel julgen väita vastupidist. "Kahe eri leeri" esindajad said omavahel väga hästi läbi ja töö sujus, polnud vaenu, mida meediat jälgides tundus loogiline oletada. Päeva muutis huvitavaks seegi, et nõupidamised toimusid keskfraktsiooni ruumides, tuues kokku uue, sündiva koalitsiooni juhtpoliitikud. Oma silmaga nägin nii Palo, Tsahknat, Sesterit, Ratast kui Ossinovskit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles