Tantsumemm Helje Peet on tantsinud isegi karkudega

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
”Tants toob tervise tagasi, tantsimine annab jõudu ja energiat,” ütleb Helje Peet tantsupoosi näidates.
”Tants toob tervise tagasi, tantsimine annab jõudu ja energiat,” ütleb Helje Peet tantsupoosi näidates. Foto: Urmas Luik

Täna antakse Pärnu linna teenetemärk tantsumemm Helje Peedile.

Praegu juhendab äsja 75. sünnipäeva tähistanud Peet nelja tantsurühma ja teeb seda kahele puusaliigeseoperatsioonile vaatamata. Kaasike on 70-80aastaste daamide folkloorirühm, mis käib koos Raeküla Vanakooli keskuses. Samaealised on folkloorirühma Mummot liikmed.

Mummot ja Kullero harjutavad ingerisoomlaste seltsimajas. Kulleros käivad koos 20-50aastased ning see kollektiiv tähistab sügisel oma 20. tegevusaastat. Segarühma Auto tantsijad on 35-45aastased.

“Enne pensionile jäämist töötasin kaubanduses. Olen elupõline kaubandustöötaja. Ringide juhendamine oli ja on mulle hobiks,” räägib tantsumemm, kes on olnud paljude Pärnu rahvakollektiivide sünni juures.

Kalender on kirju

Helje Peet puutus muusikaga kokku juba lapsepõlves ja tema tantsijatee sai alguse Naima Ebroki käe all ansamblis Kajakas. Tantsinud on ta koolipõlvest saati. 1962. aastal asus naine juhtima ETKVLi Pärnu autobaasi rahvatantsurühma, millest hiljem kujunes rahvatantsurühm Auto.

Helje Peet on aastatel 1975–1993 juhendanud lasteringi Rannapääsuke ja 1969–1987 kurtide majas tegutsenud liikumisrühma, mille repertuaari kuulusid peamiselt tema enda loodud, eakatele sobivad tantsud. “Kuidas õpetada tantsima inimesed, kes ei kuule muusikat? Ikka rütmi järgi,” selgitab tantsuõpetaja.

Tantsimine annab jõudu ja energiat, kui leivatöö on pingeline. 1991. aastast tänaseni juhendab ta Pärnu ingerisoomlaste kultuuriseltsi folkloorirühmi, mis on osalenud folkloorifestivalidel Soomes ja mujalgi.

Peale tantsurühmade juhendamise on Helje Peet olnud Pärnumaa memme-taadi tantsupidude lavastaja ja tantsude looja. Kokku on ta 36 tantsu autor. “Mind inspireerib tantsu looma muusika,” mõtiskleb ta.

Õelus viib hauda

Tantsumemme elu on tänu harrastusele kirju. Praegugi on tema kalender esinemistest tulvil. Tore on tunda, kui kollektiiv ootab.

Pärast puusaoperatsioone andis ta esimesed tunnid karkudel, siis toodi-viidi tantsutundi Heljet autoga.

Tantsimine taastab tervise, annab jõudu ja energiat. Ükski palk ei kaalu üles seda, kui tänaval või bussis tuleb vastu noor ja ütleb: “Tere, tädi Helje!” Tantsumemm teab, et tänapäeva lapsi on väga raske köita, nendega kontakti saada, panna neid armastama oma kultuuri ja hindama ilu enda ümber. Peedil on kaks last ja lapselaps ning igavust tal aega tunda pole. Ja pere hoiab teda.

“Vanemad õpetasid mind: ära tee teistele seda, mida endale ei tahaks. Ära põruta rusikaga vastu rinda ega korruta: “Mina-mina-mina!” Elus on tähtsad inimlikkus, sõprus ja tahtejõud. Õelus viib inimesed hauda. Kui kellelgi läheb hästi, ära ole kade, otsi üles oma rõõm ja rahu!” soovitab tantsumemm.

Pärnu linna teenetemärki on antud 2007. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles