Video ja galerii: Pärnus algas kohus taksojuhi mõrvas süüdistatavate vendade üle (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu maakohtus algas täna kohtuprotsess vendade Filip-Artur ja Benjamin Hiienurme üle, keda süüdistatakse mullu Pärnumaal 31. jaanuaril taksojuhi tapmises. Vanem vendadest, Filip-Artur, tunnistas täna kohtus mõrva üles. Noorem väitis, et ei osalenud tapatöös.

Prokurör Gardi Anderson tõdes istungi alguses, et küsimus pole selles, kes teo toime panid, vaid selles, miks ja kuidas.

Andersoni sõnutsi löödi taksojuht Lembit Uibot terava esemega vähemalt 95 korda, muu hulgas pähe, kaela, kätesse ja jalgadesse. Taksojuhi surma põhjustasid tema sõnutsi torkehaavad, mille tagajärjel tekkisid ohvril sisemised ja välised verejooksud.

Benjamin Hiienurme kaitsja Rünno Roosmaa ütles, et on tutvunud üle 1000 lehekülje pikkuse toimikuga ega näinud seal tõendeid, mis kinnitaks üheselt kohtualuste süüd tapmises. "Mis puudutab autoröövi, siis sellele vastu vaielda ei saa," lisas ta.

Ma ei mäleta täpselt, kuidas see juhtus. See toimus mu peas kiiresti. Filip-Artur Hiienurm

Filip-Artur ja Benjamin tunnistasid end süüdi osaliselt. Benjamin Hiienurm kinnitas, et tema veretöös ei osalenud. "Only partly," laususid inglise keeles ütlusi andvad kohtualused.

Vennad rääkisid, et tulid Eestisse eesmärgiga külastada Jõgeval elavaid vanavanemaid ja vaadata sünniriigis ringi. Reisi Eestisse alustasid nad kahe autoga, Audi A4 ja Ford Focusega. Jõudnud Poolasse, istusid nad koos Fordi ja sõitsid Leedu ja Läti kaudu Eestisse.

14. jaanuaril pidas politsei vennad Häädemeeste vallas kinni, sest numbreid kontrollides tuvastati, et autol on küljes teise sõiduki numbrimärgid. Muu hulgas polnud nende autol talverehve.

Seejärel võeti Benjamin 15 päevaks vahi alla. Nende auto viidi politsei parklasse.

Selmet minna pärast noorema venna vabanemist oma autole politseisse järele, kavatsesid nad Benjamini kohtus antud tunnistuse kohaselt varastada auto, millega sõita Poola, kust jätkata teekonda sinna jäänud Audiga.

Benjamini ütlust mööda tekkis neil Filip-Arturi algatusel mõte auto varastada pärast seda, kui viimasel tekkisid politseis arusaamatused. Filip-Arturi selgituse kohaselt läksid nad pärast Benjamini vabanemist jaoskonda paberitele allkirju andma, kui ühtäkki kästi tal anda uriiniproov, mis näitas, et ta oli kasutanud narkootilisi aineid, olgugi et ta polnud midagi niisugust tarvitanud. Seejärel palunud ta kordusproovi, mis osutus negatiivseks.

Pärnu kesklinnas jalutanud vennad leidsid endale takso, otsisid Google Mapsist sõidusihiks sobiva koha ja kirjutasid selle taksojuhile näitamiseks paberile.

"Kui jõudsime sobivasse kohta, palusime taksojuhil kinni pidada," meenutas Benjamin. Ta lisas, et nad kavatsesid võtta võtmed, juhi telefoni ja taksojuhi sinna maha jätta.

Kui juht pagasiruumi avamiseks autost väljus ja temalt autovõtmeid nõuti, tekkis Filip-Arturi ja taksojuhi vahel rüselus. Filip-Artur olla tema jutu järgi lükanud taksojuhi auto tagaistmele. Benjamin olevat saanud taksojuhilt autoukse vahelt löögi vastu põlve, misjärel põlv läks liigesest välja ja ta kukkus. Seejärel olla hakanud Filip-Artur juhti lööma. Hiljem palus ta venna abi juhi kraavi tõstmisel. Filip-Artur haaras jalgadest, Benjamin kätest. Seejärel sõitsid nad autoga minema.

Kui Filip-Arturilt pärast istungisse tekkinud pausi küsiti, kas Benjamini jutt vastab tõele, vastas noormees jaatavalt. Niisamuti kinnitas ta, kui temalt küsiti, kas ta tunnistab tapmise üles. Filip-Artur kahetses oma tegu.

"Ma ei mäleta täpselt, kuidas see juhtus. See toimus mu peas kiiresti," lausus Filip-Artur ja lisas, et tiris taksojuhi autost välja, kui oli aru saanud, et ta ei liiguta.

31. jaanuaril kella 23 ajal sai politsei teate, et Pärnumaal on taksojuhilt röövitud sõiduk Mercedes-Benz ja seda juhtinud mehega ei ole õnnestunud ühendust saada. Politsei tuvastas, et auto lahkus Eestist kella 22 paiku Ikla kaudu. Seejärel informeeriti kolleege nii Lätis kui Leedus. Leedu politsei abiga peeti röövitud sõiduk Panevėžyse kandis kinni. Sõidukis olid Eesti kodakondsusega 18- ja 20aastane mees, kes alaliselt Eestis ei ela.

Kadunud taksojuhi torkehaavadega surnukeha leiti järgmisel päeval Pärnumaalt Pulli küla lähedalt.

Leedu kohus vahistas mõrvas kahtlustatavad Eesti õigusabitaotluse alusel ja 4. märtsil otsustas nad Eestile välja anda. 9. märtsiks jõudsid noormehed Eestisse, kus Pärnu maakohus kontrollis nende vahistamise aluseid ja jättis kahtlustatavad eeluurimise ajaks vahi alla.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab kohtualuseid tapmises röövi eesmärgil. Selle teo eest näeb seadus ette kaheksa- kuni 20aastase või eluaegse vangistuse.

Kohtuprotsessi järgmine istung toimub Pärnu maakohtus 20. jaanuaril.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles