Kaisa Einsok: 460 teemat põllumajandusest kosmoseni

Kaisa Einsok
, riigikantselei Euroopa Liidu (EL) sekretariaadi ELi eesistumise nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaisa Einsok.
Kaisa Einsok. Foto: PP

Pärast ülikooliõpingute lõpetamist paari aasta eest otsisin Eestisse tagasi kolides võimalust kõike nähtut ja omandatut kasulikult Eesti heaks tööle panna. Riigikantselei tegi parasjagu ajaloo esimeseks Eesti Euroopa Liidu nõukogu eesistumiseks esimesi samme ja otsis meeskonda inimesi, kes on huvitatud rutiinivabast ja rohkelt ootamatusi pakkuvast tööst. Nii sattusin pärnakana pealinna tegelema kolme teemaga: kalender, tõlge ja eesistumise IT-süsteemid.

Selles esmapilgul tehnilises töös puutun eriti just kalendrit kokku pannes kokku teemadega, mis on ELi nõukogus arutusel meie eesistumise ajal. Neid on praeguse seisuga umbes 460: põllumajandusest kosmoseni, haridusest keskkonnani. Midagi igale kõrvale!

Näiteks on plaanis Euroopa teenuste e-kaardi loomine, esialgu ehitus- ja äriteenuste valdkonnas. See tähendaks, et kui mõni Eesti ehitusteenuste pakkuja, arhitekt või insener soovib osutada teenust Saksamaal, ei peaks ta enam kulutama aega ega raha sellele, et leida üles ametiasutused, kellelt saaks vajaliku info nõuete kohta. Samuti jääks ära dokumentide esitamine näiteks kirja teel, et tõendada oma vastavust Saksamaal kehtivatele nõuetele. Seega, teenuste e-kaart aitaks kokku hoida ettevõtja raha ja aega ja peaks looma väikeettevõtetelegi senisest paremad võimalused äritegevust laiendada. Eesti eesistumise ajal selle teema läbirääkimised algaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles