Kalev Vilgats: Miski pole välistatud

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Nädala vaieldamatult peamine jututeema on olnud jaaniaegne ilm. Kunstnik Andres G. Adamson on tänaseks pildiks joonistanud äärmuslikuma versiooni. Loodame, et läkiläkit pole jaaniõhtul vaja pähe tõmmata ja mõne aja pärast grillib meid juba suvepäike.

Ilmaportaalid lubavad sõbralikult, et jaaniõhtul ja -päeval võib kõik olla võimalik: päike, pilvitus, vihm, tuul. Päevasel ajal tulevat siiski kuni 18 plusskraadi, ehkki õhtul ja öösel lõkke äärde kogunedes ei ole soojad ja/või vihmakindlad rõivad liiast.

23. juunil on päike Tallinnas paitanud 1935. aastal, mil oli 29,4 kraadi sooja, ja Tartus 1914. ja 1936. aastal, mil termomeeter näitas 29 plusskraadi.

Kõhe on olnud Tallinnas 1955. aastal 4,8 kraadiga ja Tartus 1970. aastal, mil elavhõbedasammas suutis tõusta vaid 2,4 kraadini.

Siinkohal kordame üle peamised nõuanded: veesõidukis olgu kõigil seljas päästevest. Purjus peaga ei või vette minna ja tagasi tuleks hoida napsiseid kaaslasigi. Lõke peab hoonetest olema 15 ja metsast vähemalt 20 meetri kaugusel, eemal kõrgepingeliinidest, ja tuleb jälgida tuulesuunda. Puu või söega töötav grillahi seisku hoonest vähemasti viie meetri kaugusel, rõdul liha sussitades on lubatud vaid gaasigrillid. Igaks juhuks olgu käepärast laetud mobiiltelefon, et abi kutsuda.

Soovime, et jaanid mööduksid ohvriteta ja kõik pidulised võiksid seejärel hakata valmistuma jõuludeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles