Tänavune koolimood üllatab mitmekülgsusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalust pärit Elin Raagmaa kollektsioon on fantaasiarohke ja meenutab tsirkust.
Haapsalust pärit Elin Raagmaa kollektsioon on fantaasiarohke ja meenutab tsirkust. Foto: Ants Liigus

Laupäeval oli Pärnu kuursaali Beach Clubis üleriigiline koolinoorte konkurss “Koolimood 2008”, kus esitasid oma moeloomingut noored disainerid üle riigi.



Ürituse peakorraldaja Lembe Lemmiksoo jutu järgi on esimest korda toimunud moeürituse eesmärk ühendada moehuvilised noored. “Konkurss arendab noorte loovust, originaalsust, ideelisust ja õpetab mõistma moekunsti ning lavakultuuri,” ütleb ta.

Liblika nukk koorub


Laupäeva õhtupoolikul kuursaali kõrval asuvasse Beach Clubi sisenedes ja turvamehelt garderoobi asukohta uurides saan sõbraliku vastuse, et mantlit pole küll mõtet ära võtta. “Siin on nii külm,” selgitab paksu jopet kandev turvamees. Tõesti, sisse jõudes näen, et klubisse on kogunenud paarkümmend moehuvilist, kellest enamik kannab üleriideid. Istun diivanile ja jään ootama.



Pooletunnise ootamise järel hakkavad þüriiliikmed paari kaupa poodiumi ette kogunema. Lõpuks ilmub lavale õhtujuht Vahur Agar, kes tervitab kõiki hoogsalt, räägib lühidalt üritusest ega raiska aega: pärast þürii tutvustamist tuleb lavale esimene kollektsioon.



Esimese moelooja, Saaremaa ühisgümnaasiumi neiu Teele Koeli moekollektsioon kannab pealkirja “Cocoon”. Seitsmest kostüümist koosnevat kollektsiooni iseloomustavad disainer Koeli arvates kõige paremini liblikataoline kookonist kooruv nukk ja selle graatsia.



Tempoka muusika saatel tulevad üksteise järel lavale modellid, kes kannavad valgetes, pruunides ja sinistes toonides seelikuid ja pluuse. Tegelikult pole kollektsioon sugugi nii graatsiline: modellidel on seljas jäigad pluusid ja seelikud, mis on punutud sarapuust ja pajust. Punutised ja kleitidele lisatud krae on küll silmatorkavad ja kenad, kuid mitte väga praktilised.



Teise kollektsiooni “The apple collection” looja on Sillamäelt pärit Darja Vinogradova, kes on enda sõnade järgi saanud inspiratsiooni sügisest koos selle värvide ja eriti õuntega, mis sümboliseerivad tema arvates küpsust. Kollektsioon on kollastes, punastes ja rohekates värvides. Modellid näevad oma puuvillriidest ja atlassist kleitides välja nagu väikesed preilid.



Kollektsiooni “Di cain” on loonud Haapsalu neiu Elin Raagmaa ja fantaasiast siin puudu ei jää. Modellid on riietatud kirevatesse rõivastesse, kannavad silmatorkavaid peakatteid ja meenutavad üldvaates veidi tsirkust või maskiballi.



Järvamaa noormehe Timmo Vahari kollektsioon “New age revolution” sümboliseerib taaskasutatavust. Üldpildis on vaade tähelepanu tõmbavalt metsik ja kirju.



Paidest pärit noore moekunstniku Anne-Liis Kaerma kollektsioon kannab pealkirja “Do it! Green” ja on segu klassikast ning vabastiilist. Värvidest domineerib must, mis on sobitatud halliga. Rõivad on lihtsad ja stiilsed.



Moekollektsioonide teemad on elulised.



Lavale ilmuvad friigid


Taavi Tiidt ja Reesi Riis Valgamaalt Puka keskkoolist on disaininud kollektsiooni “Freaky Barbiedolls”, mis näitab Barbie karaktereid. Selgituseks räägib õhtujuht, et tänapäeval väärtustatakse liiga palju täiuslikkust ja see on ülepaisutatud. Show erineb teistest, ehmatava muusika saatel ilmuvad pimedusest poodiumile modellid. Tüdrukute juuksed on segamini ja näoilmed hullumeelsed.



Seejärel muutuvad tüdrukud taas ilusaks: seljas on neil omapärase disainiga naiselikud kleidid roosades, valgedes ja mustades värvides. Pärast head moe-show’d lahkuvad neiud samamoodi, nagu lavale ilmusid. Menu on silmatorkav, neid saadab tugev aplaus.



Saaremaad esindab kolm noort moeloojat. Laura Saksi kollektsioon “Kevadvärvides” on lustakas ja silmatorkav. Kostüümid on kollased, rohelised ja roosad, eriti rõhutatud on ruudumustrid.



Saaremaa neiu Maris Tustit on loonud tujutõstva kollektsiooni “Valgusfoor”, mis kerkib esile oma värvide poolest. Veidi ajast ja arust kostüümides on kasutatud punast ja rohelist.



Saaremaa kolmas show on teistest erinev: taustamuusikat esitab laulev modell, kes laulab mikrofoni Kanye Westi lugu “Diamonds are forever”. Kollektsioon kannab pealkirja “Diamonds” ja on elegantne ja naiselik.



Värvidega on moelooja täppi pannud: riided on lillades ja mustades toonides, mis on praegusel hooajal väga populaarsed. Kollektsioon on seksikas ja moodne. Peole minnes leiaks iga naine nende riiete hulgast endale midagi meelepärast.



Pärnut esindavad kollektsioonid “Over the rainbow”, mille on disaininud Anna Kartaševa, ja “Öö Pariisis”, mis on Pärnu Vene gümnaasiumi grupi Šans esitlus. Kartaševa kollektsiooni rõivad on laiad ja lendlevad ning varjavad hästi figuuri. Säravad toonid toovad modellid hästi esile.



“Öö Pariisis” on kenades sinakates toonides ja jätab elegantse mulje. Modellid kannavad keha ümber liibuvaid kleite, mis on kaetud läbipaistva riidega.



Kollektsioonidest jääb mitmekülgne mulje. Üllatav on väga suur värvi- ja stiilivalik.



Kuigi koolimood ei kõla väga huvitavalt, üllatasid selleaastased finalistid fantaasiarikkusega teha lihtsast asjast midagi ilusat ja nauditavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles